Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Skutečný příběh čtenářky: Rodila jsem doma a rodiče mě zavrhli

Čtenářka Jitka se po špatné zkušenosti s nemocnicí rozhodla rodit doma.
28. října 2013 | 07:00

Po dvou špatných zkušenostech s porodem v nemocnici se paní Jitka rozhodla porodit třetí dítě doma. Sama byla z přirozeného porodu nadšená, ale její okolí jí odsoudilo.

Špatné zkušenosti

První porod v nemocnici proběhl z pohledu personálu a mých rodičů úspěšně,“ vzpomíná. „Po několika hodinách na sále mi píchli plodovou vodu, aby urychlili porod. Byla jsem nezkušená, přestože jsem absolvovala s manželem několikahodinový kurz přípravy k porodu. Porodní asistentka mi tehdy radila, ať ještě netlačím, protože jsem málo otevřená. Ve finále jsem celý porod protrpěla a ještě dlouho potom se mi hojily bolestivé jizvy," svěřuje se paní Jitka.

Když paní Jitka rodila podruhé, opět dostala urychlující injekci, přestože byl podle jejich slov porod dobře "rozjetý". Nepříjemné zážitky donutily Jitku přemýšlet o alternativních metodách rození.

...
Autor: Shutterstock

Alternativní porod

Vím, že ženám, které zažily mnohem horší porody, může připadat malicherné, že se zabývám svými vnitřními pocity, ale pro mě to bylo důležité." Zážitky z obou porodů byly pro paní Jitku tak traumatizující, že během třetího těohotenství byla skálopevně přesvědčená o porodu doma. Po konzultaci s manželem, který s rozhodnutím své ženy souhlasil, si domluvila předběžný termín s porodní asistentkou.

Správné rozhodnutí

Když byl porod na spadnutí, asistentka mě vyšetřila a připravila vše potřebné k domácímu porodu. Asi za hodinu od jejího příjezdu se narodil můj třetí syn," vypráví nadšeně Jitka. Podle jejich slov vše probíhalo hladce a neuvěřitelně přirozeně. Asistentka do průběhu porodu skoro vůbec nezasahovala, jen přihlížela a párkrát Jitce nabídla změnu polohy či vanu, kterou odmítla, protože se na porod do vody necítila.

...
Autor: Shutterstock

"Rodila jsem v podřepu vedle vany, opřená rukama o její okraj. Konečně jsem mohla zažít spontánní porod a doslova „vyplutí“ miminka z mého lůna," vzpomíná Jitka.

Neposlušná dcera

Přestože Jitka na nemocnice téměř zanevřela, odvezla novorozeného syna na prohlídku, aby nic nezanedbala. Její rodiče lékaři, byli navíc od začátku proti domácímu porodu. Dodnes ji svérázné rozhodnutí neodpustili a náš vztah se celkově změnil k horšímu.

„Za tři roky jsem rodila počtvrté a opět v porodnici, protože jsem podlehla nátlaku rodičů a svého okolí. Výsledkem byl násilný a bolestivý porod a dodnes lituji toho, že jsem se nerozhodla podle sebe, uzavírá svůj příběh Jitka.

Autor: zum