Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Seznamte se: První lesbická matka se spermiemi od dárce vychovala syna

Janis se svou knihou, kde popisuje radosti i strasti ve výchově syna
10. dubna 2013 | 14:00

Janis Hetherington (66) byla oplodněna spermiemi dárce v roce 1972. Stala se tak historicky první Britskou ženou homosexuální orientace, která tento zákrok podstoupila. Ovlivnilo to nějak osobní život jejího syna?

Když se někdy Janis zeptá, jaká je matka, tak odpoví, že netradiční. Jakto? "Nejsem a nikdy jsem nebyla taková ta klasická maminka, se vším všudy. Jsem spíše otec a při vychovávání syna jsem plnila obě role. V podstatě jsem tak trochu schizofrenní," usmívá se žena.

Je dítě homosexuála taky homosexuál?

Její syn Nick (41) je ženatý a pracuje jako scénarista. A ne, doopravdy si nevzal muže. Orientace jeho maminky ho nijak neovlivnila. Když se narodil, vychovávala ho totiž jeho matka s přítelkyní.

Když bylo chlapci devět měsíců, Judy, matčina přítelkyně, zemřela na srdeční selhání. Tehdy Janis bojovala, aby dostala do opatrovnictví sedmiletou Lisu, dceru své zemřelé partnerky. "Bylo mi 26 let. Přes noc jsem zestárla o dobrých deset dalších let."

Anketa
Mají podle vás homosexuálové právo na vychovávání dětí?
Ano
77 %
Ne
23 %
Hlasovalo: 333 čtenářů
Děkujeme za Váš hlas!

"Je to skvělý pocit, být jakýmsi "průkopníkem" v něčem tak neobvyklém. Na druhou stranu si vzpomínám, že jsem se cítila hodně sama. Lidé mě odsuzovali a čekali, až jako matka selžu," svěřuje se Janis.

Skvělý otec

Její vztah se synem ale nebyl vždy tak idylický. Nick se odstěhoval do Ameriky a jejich komunikace vyšuměla. Nebyli v kontaktu přes dva roky! Pak ale Nick potkal svou současnou manželku Soo, která ho přesvědčila, že je důležité, aby byl se svou matkou v kontaktu.

"Jsem strašně ráda, že se spolu opět bavíme. Jsem také přesvědčená o tom, že bude skvělý otec, i když nikdy žádného neměl."

Nejlepší dar na světě

Úplnou náhodou se Janis kdysi setkala s biologickým otcem svého syna Nicka. Ten se jí zeptal: "Jsi se svým synem spokojená?" Žena prý chvíli přemýšlela, ale pak s úsměvem řekla: "Ano. Je to ten nejúžasnější dar, který jsi mi mohl dát."

Autor: ema