Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Dívku (8) škrtí obrovský nádor: Potřebuje operaci, jinak zemře!

18. prosince 2012 | 06:00

Osmiletá dívka z Ugandy má na obličeji nádor velikosti fotbalového míče. Nutně potřebuje operaci, která jí zachrání život. Přišla o polovinu obličeje, ale o naději na život však ne.

Trinny Amuhirwe (8) by si měla hrát s panenkami a užívat bezstarostné dětství. Místo toho bojuje o holý život. Trpí onemocněním kostí, které se nazývá vláknitá dysplazie. Kvůli ní má zdeformovaný obličej a nevidí na jedno oko. Celé peklo začalo, když jí bylo necelých pět let.

Vrátí jí úsměv

Nyní má za sebou dvě operace v Ugandě, ale bohužel její trápení nekončí. Nádor se vrátil a roste mnohem rychleji a je tak velký, že jí škrtí. Pokud nebude včas operována, může jí nádor i zabít.  Zákrok by měl podle odhadů trvat až patnáct hodin a britští experti mají za cíl odstranit celý nezhoubný nádor a následně obličej zrekonstruovat za pomoci nejnovějších technologií.

Světová špička

„Bude to masivní operace, kterou povedou světově nejlepší chirurgové. Doufáme, že se podaří odstranit celý nádor a zachráníme její život. Díky pokročilé technice dokážeme určit přesnou polohu a hloubku nádoru. Trinny má šanci žít dál, pokud bude včas operována“, oznámil ředitel nadace Graham Banton, která malou dívku podporuje a platí všechny výdaje spojené s její léčbou.

Statečná dívka

Pro její matku musí být opravdu těžké vším procházet. „Na začátku to byla jen malá boulička na obličeji. Myslela jsem, že po první operaci vše skončí. Nádor jí však během rekordních dvou měsíců opět narostl.“  Nakonec nepoznala vlastní dceru, nádor totiž pohltil polovinu jejího obličeje. „Hrozně mě trápí, když se musím dívat, jak moc jí to změnilo, ale ona je tak statečná“, dodává Sarah Amuhirwe (30).

Pomáhají dětem

Operace a následná péče bude stát asi 65 000 liber. Všichni chirurgové budou operovat zadarmo a nadace Facing the World bude dotovat pooperační péči. Vše však záleží na veřejné sbírce a lidské štědrosti. Každý rok tato nadace pomůže až osmi dětem s podobným postižením po celém světě. Trinny má tak šanci žít dál a radovat se z dalších zítřků.

Autor: dena, Kema