Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Ochrnul jí žaludek! Přežívá jen díky výživě, zavedené k srdci

10. července 2012 | 16:28

Z krásky pouhou troskou na vozíčku. Už dva roky nepozřela ani sousto. Hubne, trpí hlady a při životě ji udržuje jen hadička, kterou dvakrát denně dostává jídlo. Diagnóza? Ochrnutý žaludek! Natalie Roux-Bean, matka dvou dětí, je už  tak slabá, že se ani neudrží na nohou.

Bývalá zdravotní asistentka, Natalie (30) zhubla z velikosti 40 na velikost 34 a hubne stále dál. Není schopna v sobě udržet nic jiného než rozmočené sušenky a dostává 400 kaloriemi denně pomocí infuze, kterou má zavedenou přes nos do žaludku.

Jaká je diagnóza?

Lékaři nedokázali Natalii říct pravou příčinu jejích problémů. Nejdříve si mysleli, že má žaludeční vředy, poté ji diagnostikovali anorexii. Ani jedno ale nebylo správně. Nakonec, po několika dlouhých vyšetřeních zjistili, že Natalie trpí gastroparézou.

Gastroparéza – je porucha vyprazdňování žaludku, jeho „ochrnutí“. Vzniká při poruše nervového řízení. Potrava může v žaludku stagnovat až několik dnů, což narušuje i její vstřebání. Příčina nemoci je neznámá, ale mnozí lékaři se domnívají, je to tím, když se přeruší nervové signály do žaludku

Onemocněla hned po svatbě

Natalie má dvě děti. Holčičku Emily (10) a chlapce Leona (8). Je vdaná za svou lásku z dětství, Paula (38). Bohužel se u ní první příznaky nemoci objevily už po prvních šesti měsících od svatby, v roce 2010.

Počátky choroby se projevovaly zvracením čehokoliv, co žena předtím pozřela. Později už nebyla schopna sníst nic, všechno vyzvrátila. Nakonec ji byla diagnostikována mentální anorexie a maminka dvou dětí musela čtyři měsíce docházet na psychiatrii.

Výživa přímo do "srdce"

Teprve až v roce 2011, v létě, jí konečně byla diagnostikována „správná“ choroba. Gastroparéza. Jedná se o genetický defekt, který způsobuje totální paralýzu žaludku.

Doktoři ji nakonec zavedli umělou výživu do žaludku. To ale její nemocné tělo nezvládlo a tak se jí potrava musela napojit přímo do krevního oběhu. Do žíly, která je v blízkosti srdce.

Hrozivé trápení

Paní Roux-Bean byla ze začátku vybavena „žaludkovým kardiostimulátorem“. Měl ji pomoci a zmírnit vážnost jejího stavu. Nestalo se…

„Ty poslední dva roky byly hrozné. Můj žaludek mi neustále říká, že mám hlad, jenomže jsem absolutně ztratila chuť k jídlu. Je úplně jedno, co jím. Snažím se ale bojovat se svými přírodními instinkty o přežití. Přestože mám velké bolesti, neustále toužím po chuti skutečného jídla.“

Rodina mi pomáhá přežít

Statečná žena se musela vzdát i své práce, kterou měla velmi ráda. Je tak slabá, že je připoutána na invalidním vozíku. „Hrozně mě trápí, že už nikdy nebudu moci své děti vzít k bazénu, nebo na kolo.“

„Moje holčička měla narozeniny, a když jsem viděla čokoládový dort, skoro jsem plakala. Nezasloužím si to. Děkuji Bohu za mého skvělého muže Paula energii, kterou mi dodává moje báječná rodina. To mě udržuje při živote,“ uzavírá Natalie.

Autor: ema, Klena