Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Šťastná Petra: Porodila jsem díky cizímu srdci

15. července 2011 | 14:42

Unikátní událostí byl páteční porod Petry (30) ze Strakonic. Ta se stala vůbec první ženou v Česku, která přivedla na svět dítě po transplantaci srdce.

"Jsem neskutečně šťastná, že všechno dobře dopadlo," prozradila nám novopečená maminka, která se od dvanácti let léčila s kardiopatií - její srdeční sval postupně ochaboval. "Podruhé bych do toho ale už nešla. Bylo to obrovské riziko pro mě i pro Lucinku," dodala. Porod proběhl císařským řezem jen čtrnáct dní před termínem

Neplánované těhotenství skončilo happy endem

I když po miminku strašně moc toužila, nepočítala s tím, že by si někdy vlastní dítě s manželem Miroslavem pořídili. "Ošetřující lékařka mi vysvětlila všechna rizika, která by případné těhotenství přinášelo. Byla opravdu vysoká. Nebezpečí hrozilo mně, i dceři. Po jejich zvážení jsme se rozhodli, že v budoucnu dítě adoptujeme. Nechtěli jsme zbytečně riskovat," prozradila Petra.

Osud však rozhodl jinak. Petra otěhotněla naprosto neplánovaně. A shodou náhod nedlouho předtím vysadila léky, které by plod vážně poškodily. "Ty prášky mi nedělaly vůbec dobře. Naštěstí jsem v té době měla podle lékařů "nové" srdce ve skvělém stavu, takže se rozhodli vyzkoušet, zda to půjde i bez léků," řekla mladá maminka.

V Česku je jediná

Těhotenství je i pro srdce zdravé ženy "namáhavé". Důležitý orgán v té době pracuje o čtvrtinu víc, než obvykle. Po transplantaci se proto těhotenství nedoporučuje. Petra je tak první ženou v Česku, která po takové transplantaci přivedla na svět dítě. Na světě je takových žen podle slov odborníků jen do stovky.

Přesto šťastná maminka, která ještě studuje, o nějakou "slávu" příliš nestojí. "Nejdůležitější je pro mě skutečnost, že jsem to všechno zvládla a že jsme obě úplně v pořádku. Už se strašně moc těším, až budu s Lucinkou doma. Odpoledne nás sanitka odveze do Strakonic," prozradila ještě.

Autor: Lenka Chvostová, Kateřina Kycltová