Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Předčasný porod, nebo smrt: Prasečí chřipka ohrozila matku i dítě

Šťastná rodina je konečně spolu. Leonnie během těhotenství onemocněla prasečí chřipkou, která ohrozila život jí i nenarozenému dítěti
16. ledna 2011 | 06:20

Těhotná Leonnie (24)  bojovala o život a lékaři se rozhodli bezodkladně provést císařský řez. Bylo to šťastné rozhodnutí. Ačkoliv porodila o dva měsíce dříve a oslabena prasečí chřipkou, oba dva životy se podařilo britským lékařům zachránit. Byl to malý vánoční zázrak. Nyní se šťastní rodiče nemohou dočkat chvíle, kdy si své zlatíčko Jacoba odnesou domů.

A o datu, kdy by toho chtěli dosáhnout, mají jasno. V den, kdy měl malý Jacob přijít na svět. A toto datum se blíží. Radostná událost měla nastat 18. února.

Vánoční zázrak

Osud tomu však chtěl jinak. Těhotnou Leonnie zle schvátila prasečí chřipka. Ve chvíli, kdy se doktoři shodli na tom, že Leonnie i dítěti jde o život, přistoupili na Štědrý den k jedinému možnému řešení.

Provedli císařský řez, a přestože se kvůli velkému oslabení maminčina organismu obávali nejhoršího, stal se malý zázrak. Leonnie se během šesti dnů podařilo zotavit natolik, aby mohla opustit postel a poprvé pohlédnout na svého syna Jacoba.

Měla jsem se nechat naočkovat, myslí si Leonnie

Během dalších dnů se Leonnie podařilo uzdravit natolik, že mohla se svým partnerem Davidem (29) opustit nemocnici. Její psychiku však trápily výčitky, zda udělala všechno, aby nemoci předešla.

"Nikdy jsem neměla čas nechat se proti chřipce naočkovat, kdybych to jen udělala. Ušetřila bych sebe i svého syna toho hrozného nebezpečí," myslí si Leonnie, která je pevně přesvědčena přemluvit ostatní ženy, aby se proti chřipce nechaly naočkovat.

David prožíval peklo

Zatímco Leonnie byla v bezvědomí, její partner David prožíval peklo. "Tak moc jsem se o oba bál. U porodu jsem nemohl být, a když jsem pak vešel do místnosti, teprve jsem pochopil, jak těžké to bylo. Vůbec jsem Leonnie nepoznával," řekl David a přiznal, že dny kolem Vánoc byly pro něho jednou noční můrou.

Leonnie si Davidovu pomoc nemůže vynachválit. "Ještě když jsem ležela v posteli a nemohla svého syna spatřit, chodil za mnou David každou chvíli a přinášel mi nové a nové Jacobovy fotografie," libuje si Leonnie nad partnerovou pomocí.

Dvě oslavy v jeden den

Nyní se ale plně soustředí na svého syna, který stále leží v nemocnici. O datu, kdy by si ho přála s Davidem poprvé přinést domů, má jasno. Bude to 18. února, v den kdy se měl malý Jacob podle původních předpokladů narodit.

A rodiče jsou pevně rozhodnuti svého syna neošidit. I když se narodil na Štědrý den, budou vždy probíhat dvě oslavy. Štědrý večer oslavíme ráno (Za Štědrý den je v Anglii považován až 25. prosinec, kdy se rozdávají dárky - pozn. red.) a Jacobovy narozeniny večer. "O dárky ho rozhodně nepřipravíme," tvrdí šťastní rodiče.

Autor: INT, ap