Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Smrt před Vánocemi: Miroslav (†55) zemřel při zdobení stromku

9. prosince 2010 | 05:00

Toto budou nejsmutnější Vánoce, jaké kdy zažili. Miroslav Vlas (†55) ze slovenské obce Rakša zemřel při zdobení vánočního stromu a jeho rodina nyní místo příprav na Vánoce chystá pohřeb.

Ještě den před smrtí seděl Miroslav Vlas v kruhu svých nejbližších. Dědečka přišla navštívit milovaná vnučka Dominika. Všichni se těšili na to, až se rozsvítí vánoční stromeček na náměstí. Právě ten se ale stal Mirovi osudným. Když na něj věšel vánoční osvětlení, spadl a zemřel.

Miroslava ve vesnici znali jako velkého dobráka, který nikdy neodmítl podat pomocnou ruku. "Byl tady velmi oblíbený, kde bylo potřeba, tam pomohl," vzpomíná na starostka Rakše Anna Ursínyová. Velkou oporu měli v Miroslavovi  babičky z vesnice, kterým sekal dřevo, kosil trávu a chodil i nakupovat.

Uklouzl na žebříku při zdobení stromku

Na Mikuláše zdobilo stromeček před místní hospodou šest dobrovolných hasičů. "Miro viděl své kamarády z okna svého domku, zdravili ho," vypráví jeho synovec Peter (35). Přišel k nim, že jim pomůže dát na strom vánoční osvětlení. Vylezl na hliníkový žebřík, při věšení šňůry se žárovkami uklouzl a z výšky tří metrů spadl rovnou na záda. Kamarádi mu sice hned poskytli první pomoc, ale marně.

"Ještě dýchal, když dopadl. Nebylo mu ale už pomoci a zemřel při převozu do nemocnice," říká smutným hlasem Mirova starší sestra Anna (66). Sourozenci spolu bydleli čtyři roky. Miro žil v malém domku na sestřině pozemku, odkud vždy viděl, co se kde děje. Byl rozvedený, se ženou Vlastou měl dvě dcery. Mladší z nich, Petra, se po smrti svého otce psychicky zhroutila. Starší Gábina nyní místo příprav na Vánoce chystá pohřeb.

Miroslav by 17. prosince oslavil 56. narozeniny. Bohužel se jich už nedožil. Jeho synovec Peter den před Mirovou smrtí udělal jeho poslední fotografii. "Přišla k nám na návštěvu jeho vnučka Dominika, tak jsem je na mobil vyfotil. "Kdybych jen tušil, že to bude jeho poslední fotka," říká smutně Peter.

Autor: Čas.sk, Krvs