Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Dominika (6): "Bála jsem se, že mě bez vlásků nikdo nepozná..."

1. července 2009 | 13:30

Celou republiku dojal příběh šestileté Dominiky, kterou jste zvolili Nej zlatíčkem Česka a která úspěšně bojuje se zákeřnou leukémií. Co pro ni znamenala ztráta vlasů, která k léčbě patří?

Ztráta vlasů je jedním z nežádoucích účinků chemoterapií, bez nichž se však s žádnou rakovinou bojovat nedá. Jak strašné to ale musí být pro šestiletou holčičku, která si na svých dlouhých hnědých vláskách zakládala.

Maminka Petra Soukupová – Elischerová už na začátku léčby tušila, že i Mína přijde o své nádherné vlásky, které měla až po lopatky a že to pro ni bude šok.

Dominika v době, kdy ještě nikdo netušil, co jí čeká.
Autor: archiv čtenářky

„Chtěla jsem ji na to připravit postupně a tak jsem jí vlásky hned první týden zkrátila na slušivé mikádo.“, vzpomíná.

„A když jí po měsíci v nemocnici, kdy za sebou měla už šestnáct slabších i silnějších chemoterapií, začaly vlásky vypadávat v celých chomáčích a polštář byl jimi úplně pokrytý, požádala jsme kamarádku, která je kadeřnice, aby Míně vlásky oholila na kraťoučkého 'ježečka'.", pokračuje Petra.

Po skončení léčby pacientům vlasy samozřejmě zase narostou a často dokonce podstatně hustší a kvalitnější, než byly původní, ale to je v takové chvíli asi jen slabou útěchou, zvlášť pro šestiletou okatou princezničku.

Celý příběh statečné Míny
i další fotografie najdete ZDE.

Malá Dominika ztrátu svých vlásků opravdu těžce snášela. Při cestě domů z nemocnice se maminky dokonce ptala: "Mami, poznají mě vůbec takhle bez vlasů děti a všichni ostatní?“, vypráví dál Petra. "Řekla jsem jí na to: Neboj, všichni Tě poznají podle srdíčka..., a ubezpečila ji, že ten, kdo ji má rád, ji pozná vždycky."

Autor: archiv čtenářky

VZKAZY ČTENÁŘŮ

Bára
Dominiko, všichni ti budeme držet palečky a sledovat, jak se uzdravuješ. Jsi moc milá holčička a všude ti to na fotkách sluší, je vidět, že jsi i milá a statečná a chytrá. Já se budu těšit, až uvidím tvé fotky, jak vyrosteš i v krásnou slečnu.

kacabul
Mínko jsi statečná princezna, držíme tobě, Adélce i mamince palečky.

luci88
Připojuji se k držení palečků. Mínka je nádherná a statečná holčička a přeji jí brzké uzdravení a pak už jen a jen samé zdravíčko!!!!

Jana F.
Moc krasnej clanecek v Blesku...cetla jsem ho i na netu a Minko, ty saticky ti taaaaaaaak moc slusi... je z tebe vazne princezna, posilame plno pusinek

Lucie O.
Krásnej článek Mínuško. Držíme pěstičky a stále na vás myslíme, ať dopadne všechno dobře a jsi zdravá jako rybička.

Katerina E.
MÍNO, JSI NÁDHERNÁ A HLAVNĚ STATEČNÁ PRINCEZNA. PŘEJEME TI MOOOC ZDRAVÍČKA. PETRO, PŘED VÁMI SMEKÁM KLOBOUK... JSTE ÚŽASNÁ!

ANDREA S.
...noviny zatím nemám....ale koukala jsem na blesk na netu a brečela jsem jako želva při těch nádherných fotečkách šatičkách... Mínko jsi nádhernááááá.... Mamině posíláme pozdravení... Jedeme za chvíli do Motola... tak na nás prosím malinko myslete.

Tereza Š.
Zrovna snídám a čtu článek v Blesku, a brečím jak želva. Musím říct, že Vás strašně obdivuji, neumím si ani představit, že by se něco stalo mé dcerušce. Jste obě moc statečné a držíme vám pěsti, ať už dá ta hnusná nemoc pokoj a Mínka může řádit a užívat si dětství. Přejeme hodně zdraví a sil a hodně hodných lidí kolem sebe. Natálka a mamka

Andrea Š.
Před chvíí jsem četla Blesk a na konci článku jsem už brečela jak želva. Mínko přejeme hooooodně zdravíčka, jsi moc statečná a krásná holčina. Moc zdravíme i mamču a sestřičku Áju

Jana D.
Dominičko, krásné fotečky v Blesku. Držíme moooc palečky, ať jsi zdráva a vše dobře dopadne, jsi veliká bojovnice, ty i máma. Přejeme hodně sil!!!

Petra S.
Mínko, tak dnešní Blesk patří jenom TOBĚ! Dojemný článek a krásný fotečky....... Tak si užij před nástupem do školy krásný léto. Držíme palečky!

Petra H.
Po přečtení jsem byla moc smutná. Držíme vám pěsti. ať vše zvládnete. Petra Vojta Anna Marie

Malé Míně držíme palce a věříme, že vše dobře dopadne a zákeřná nemoc už se jí nikdy nevrátí.

POMOZTE I VY

Pokud chcete dětem nemocným leukémií jakkoliv pomoct, podívejte se na stránky občanského sdružení www.haima.cz, které sídlí přímo na Klinice dětské hematologie a onkologie FN Motol nebo rovnou kontaktujte místopředsedkyni sdružení PhDr. Věru Reichlovou, tel: 224436575.