Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Čtenáři: Příště nám vezmou dítě za rozházené hračky!

Jakou nesmyslnou záminku pro zabavení dítěte si sociální pracovníci najdou příště?, ptají se čtenáři Blesk.cz.
24. července 2010 | 05:07

Malou Andreiku vzali sociální pracovníci mámě Veronice Kočové těsně po porodu. A to i přes to, že vztah mámy k holčičce byl naprosto v pořádku! A důvod?  z Prahy žije prý alternativním způsobem života. Nepoužívá mobilní telefon a nedocházela na předporodní prohlídky. Rozhodnutí, které nakonec zrušil Ústavní soud, čtenáře Blesk.cz pořádně dopálilo. Pod jakou záminkoíu nám vezmou děti příště?, ptají se.

"To, že nechodila na prohlídky, je důvodem k tomu, aby jí vzali dítě?! A co ty 'matky', které na prohlídky chodí a pak doma děti týrají? Ty jsou lepší?," ptá se diskutující s přezdívkou Žirafa.

Podle čtenáře podepsaného jako Jan24 mohou preventivní prohlídky dokonce dítěti uškodit. "Já osobně si myslím, že právě 'preventivní' návštěvy u lékařů mohou uškodit. A pokud ne, tak rozhodně nikomu nepomůžou. Zdravotníci rozhodně neměli žádný pádný důvod, navrhnout odejmutí dítěte. Tedy pokud nežijeme v totalitním státě," píše.

Čtenářka tvrdí: V Česku svoboda neexistuje

Je řešení odstěhovat se z Česka do zahraničí? Podle čtenářky Martiny.317 ano. "Paní bych poradila jedinou věc, a to odejít z ČR, protože pokud tam chce s dítětem žít alternativně, tak nemá šanci, tam totiž svoboda neexistuje. Já žiju v UK a tady by se jí nic takového nestalo. Jestli půjde k lékaři, je totiž kazdého svobodné rozhodnutí a ne povinnost. Ti, co jí odebrali dítě, by se měli stydět.

Příště nám vezmou děti kvůli díře na koleni

"Když někdo nechodí na všechny gynekologické prohlídky, které mu doktor namelduje, tak tím hlavně nedělá žádný trestný čin," myslí si diskutující Calabek. "To by si pak kdejaký doktor nebo sociálka mohla vzpomenout na to, že jsme s dětmi nebyli u dětské doktorky na prohlídce, protože jsme zrovna byli na delší dovolené a nebo psát bonzácké zprávy, že máme doma rozházené hračky a chybí nám polohrubá mouka," dodává Calabek.

Diskutující Vonamula přichází s dalším absurdním případem. "To by si úředníci státní správy za chvíli mohli přijít taky třeba pro dědečka, že chodí pomalu, nebo pro vaše děti, protože mají díru na koleni. Bohužel tento konkrétní případ je o to smutnější, že v něm pravděpodobně hraje roli uražená ješitnost lékařů a vidina snadného cíle sociálních pracovnic."

Případ týrání dětí: U nás sociálka nezasáhla

Čtenářka 2010danela píše o děsivém případu týrání dětí, který by si naopak zásah sociálních pracovníků zasloužil, ale nic se neděje. "Je vidět, jak systém špatně funguje. Nikdo z vás si neumí představit bezmoc, kterou nyní prožívám, moji (bílí) sousedé mají 3 kluky ve věku 5,5roku, 3 roky a 4 měsíce. Rodiče děti psychicky i fyzicky týrají, dnes utekl starší hoch oknem, bos a se dvěmi batůžky, ještě teď mě mrazí, že se mohl zabít skokem z okna cca 3m vysoko, matka ho zastihla cestou z obchodu, letěla k němu s rukou napřaženou a hoch se celý zkroutil, jak se bál výprasku. (...) A sociálka? Pobyli u nich cca 10 minut."

Autor: rvs