Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Matce vzali dítě po porodu, prý žila moc alternativně

Matce sebrali tři dny po porodu její dceru. Důvodem bylo prý to, že matka nedocházela na preventivní prohlídky a že žije přiliš nestandardním způsobem života - ilustrační foto
22. července 2010 | 09:49

Tři dny po porodu odebral obvodní soud Pražance Veronice Kočové dcerku Andreu. A to zřejmě jen kvůli konfliktu matky s porodníky. Ústavní soud ve středu rozhodl, že pro odebrání dítěte nebyl žádný důvod. A zrušil předběžné opatření soudu, který dítě svěřil do péče Dětského centra.

„Biologická vazba matky a dítěte je základním určujícím vztahem. Zájem dítěte má přednost před vším ostatním,“ uvedla ústavní soudkyně Michaela Židlická. „Zásah obvodního soudu byl zjevně nepřiměřený, neboť stěžovatelce nebylo ani umožněno, aby prokázala, jak by se o nezletilou dokázala postarat,“ prohlásila Židlická.

Žena prý nechodila na prohlídky

O dalším osudu roční holčičky bude rozhodovat Obvodní soud pro Prahu 9. Matka přišla o dcerku zřejmě po hádce se zdravotníky. Ti jí vytýkali, že nechodila na předporodní prohlídky.

Také prý podle pražských soudců neměla dobré podmínky k životu. Soud totiž tehdy posuzoval úroveň bydlení. Na adrese jejího trvalého bydliště stojí neudržovaný dům s vysklenými okny zabedněnými matracemi. Sousedi však uvedli, že zde nejméně sedm let už nikdo nežije, uvedly čtvrteční Lidové noviny.

Právě toto se ale podle ústavních soudců neprokázalo. Kočová totiž ve stížnosti Ústavnímu soudu zdůraznila, že s dítětem může bydlet u svých rodičů v bytě 3+1 první kategorie, a tak rozhodně nemůže být důvodem pro odebrání dítěte špatné zázemí.

Pozorná a laskavá maminka

Maminka dcerku Andreu v kojeneckém ústavu navštěvuje. Podle Zuzany Baudyšové z Nadace Naše dítě, která je opatrovníkem dítěte, je Kočová pozornou a laskavou maminkou. „Malá na ni reaguje velice hezky. Vztah je naprosto v pořádku,“ uvedla Baudyšová.

Připustila, že nebylo jednoduché se s Kočovou setkat. Nepoužívá mobil ani další komunikační prostředky. „Je to mladá paní, která žije alternativním způsobem života. Ale není to žádná primitivní holka,“ řekla Baudyšová.

Autor: Ondřej Požár