Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Když hmyz útočí

11. července 2008 | 12:15

Stačí jedno malé bodnutí, a příjemný pobyt v přírodě se může změnit v mrzutý zážitek. Takové včelí nebo vosí žihadlo vám nejen pokazí celý den, ale dokáže vám způsobit vážné zdravotní problémy. Jak se tedy bránit?

Když dostanete žihadlo
Včelí bodnutí je bolestivé a pálí, ale nebezpečné je jenom pro alergiky. "Nejčastější reakcí je zčervenání místa vpichu a bolestivý otok. Problém spočívá hlavně v tom, že stejně jako postižené místo otéká na povrchu, může otéct i směrem dovnitř. To je nebezpečné například v okolí krční tepny nebo žíly, protože dokáže způsobit smrt zadušením," vysvětluje lékařka Jana Neubergerová.
Dalším problémem je prudká reakce organismu, kdy postižený začne obtížně dýchat a bojuje s rozsáhlým otokem. Jde o takzvaný anafylaktický šok, který ztiší jen lékařský zásah – podání injekce adrenalinu a antihistaminika. Jinak hrozí nebezpečí úmrtí.

Co dělat s otokem?
"Svědící otok je dobré potírat například protialergickým gelem. Dobré je také spolknout tabletku na alergii, která pomůže ztlumit bouřlivou reakci organismu. Při těžkém průběhu takovéto alergické reakce neváhejte vyhledat lékaře, který může lék aplikovat přímo do žíly," říká MUDr. Neubergerová.

Jak se bránit proti bodnutí?
Nenoste do přírody pestré oblečení. Včely si ho pletou s květinami. Také pronikavé parfémy mohou hmyz lákat. V místech, kde se mohou vyskytovat včely a vosy, nechoďte naboso. Do oken a dveří umístěte ochranné sítě. Při jídle dávejte pozor na každé sousto, které vkládáte do úst. Skladujte správně odpadky a nalezená vosí hnízda neničte amatérskými postupy.

Chraňte hlavně děti
Děti snášejí poštípání hůř než dospělí. Neuvědomují si totiž, že si postižené místo nesmějí škrábat, aby si do ranky nezanesly infekci. Zakazovat jim to však budete marně. Právě proto, že se rozškrábané místo pomaleji hojí, je u menších dětí důležitá prevence. V kočárcích používejte ochrannou síťku. Vhodné jsou i ochranné krémy a repelenty. Na štípance mají nejlepší účinky přípravky, které působí nejen protizánětlivě, ale také tlumí bolest a zároveň postižené místo dezinfikují.

Pomoc z lékárny
Zeptejte se na radu v lékárně. Můžete si vybrat ze širokého sortimentu antihistaminik, chladicích a protizánětlivých výrobků. Známé jsou například gely Fenistil, Panthenol, Aloe vera, Urgodermyl nebo Alpa. Pro děti je ideální tyčinka After bite

Pomoc z kuchyně
Na postižené místo si přikládejte nastrouhanou bramboru, rozkrojenou cibuli nebo i kousek vaty namočené do octa.

Pomoc ze stravy
Dopřávejte si hodně vitaminu B, zinku a česneku, kterým vaše tělo účinně odpuzuje hmyz.

Nedrážděte čmeláky
I když vás občas vyleká svým bzučením a velikostí, čmelák je v podstatě přátelský a na člověka neútočí. Když se ho ale budete snažit chytit, bodnutí se pravděpodobně nevyhnete. Čmeláka nedrážděte prudkými pohyby ani ho zbytečně nezabíjejte. Jeho bodnutí svrbí a mírně natéká. Stačí ho potřít citronem.

Agresivní vosa
Vosí bodnutí je bolestivější než včelí a otok odeznívá pomaleji. Na rozdíl od včely, která po bodnutí zemře, vosa vás může pobodat i víckrát.

Sršně neodhánějte
Bodnutí sršně je nebezpečné jen pro alergiky. Neodhánějte je rychlými pohyby, máváním rukama ani oblečením – bodají pouze v sebeobraně.

Bzučící komáři
Komáří štípnutí obvykle začne otékat až po chvíli a úporné svědění sedostavuje většinou až druhý den. U nás tento hmyz není nebezpečný, ale v tropech přenáší závažná onemocnění, jako je například malárie.

Pět rad jak na žihadlo

- Včelí žihadlo seškrábněte nehtem. Nikdy ho nevytahujte rukou přímo za jedový váček. Jeho stlačením byste si totiž do těla stříkli další dávku jedu.

- Místo vpichu je dobré potřít rozkrojenou cibulí, octem, alkoholem nebo ledem nebo antihistaminikem.

- Když vás včela štípne do úst nebo do jazyka, je dobré začít rychle cucat led, lízat zmrzlinu nebo si dát do úst navlhčenou sůl. Ihned vyhledejte lékaře.

- U alergiků je při bodnutí nebo vícenásobném poštípání potřeba před transportem k lékaři použít škrtidlo, podobně jako při uštknutí hadem.

- Oteklé místo splaskne rychleji, když na něj přiložíte rozdrcené listy jitrocelu nebo břečťanu.

Autor: Eva Hrdinová, len