Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Táta mu o smrti mámy lhal 21 let: Omluvit se nedokázal!

18. června 2010 | 05:01

Příběh Ladislavy Schröderové, která našla svého ztraceného syna přes Facebook po neuvěřitelných 22 letech, nadchnul celé Česko. Nyní přinášíme další vyprávění o tom, jak se Jiří cítil, když zjistil, kdo je jeho máma a jak nesl, že mu otec tak dlouho lhal.

Šestadvacetiletý Jiří (nyní George) prožil neuvěřitelný příběh. Se svojí maminkou se potkal po dvaadvaceti letech. Jiřího otec, který po rozvodu i se svým synem v roce 1988 emigroval do Kanady, svému synovi celé roky tvrdil, že jeho maminka zemřela při autonehodě ještě v době, kdy byl Jiří malý kluk.

Jirkova maminka Ladislava Schröderová svého syna nakonec našla prostřednictvím internetu. Když zadala jeho jméno a na Facebooku se objevila Jirkova fotografie, sevřelo se jí srdce. Vždyť o svém synovi nevěděla dlouhých 22 let!

Ta cizí paní brečí

„Čtyři dny od prvního kontaktu trvalo, než jsem Jiřího vůbec dokázala přesvědčit, že jsem opravdu jeho máma,“ vypráví paní Ladislava dojatě. „Potom, co jsem ho našla na Facebooku, mu jeho přítelkyně Marta říkala, ať zavolá té paní a řekne jí, že se spletla,“ popisuje paní Ladislava.

Jiří byl dlouho přesvědčen, že se jedná o omyl. „Když jsme spolu poprvé mluvili, slyšela jsem, jak Martě říká, že "ta osoba" brečí a on neví, co má dělat. V té chvíli jsem se rozplakala tak, že jsem vůbec nemohla mluvit,“ popisuje.

Noci plné rozjitřených emocí

„Psala jsem mu podrobnosti o dětství, aby mi uvěřil. Kvůli časovému posunu jsem ve dvě v noci vstávala, abych s ním mohla mluvit a stejně jsem pokaždé polovinu hovoru probrečela,“ vzpomíná Jirkova maminka. Definitivně mi uvěřil až ve chvíli, kdy jsem mu poslala svoji fotku a on viděl, jak moc jsme si podobní.

Omluvy od táty se nedočkal

Jiřího otec za žádnou cenu nechtěl, aby se Jiří dozvěděl o své matce pravdu. „Možná měl strach, že o syna přijde,“ říká o svém bývalém manželovi Ladislava Schröderová. „Zřejmě doufal, že se to ututlá. Vždyť o mě Jiřímu lhal od jeho pěti let,“ pokračuje.

Paní Ladislava dlouho věřila, že až Jiří vyroste, bude se snažit ji kontaktovat. Když už mu ale bylo přes dvacet a pořád se nic nedělo, došlo jí, že otec Jiřímu namluvil, že jeho maminka zemřela. Než se jí ale podařilo Jiřího kontaktovat, uplynulo dalších několik let. Pomohl až internet.

Pravda někdy bolí

Jak Jiřího otec reagoval, když zjistil, že se jeho syn konečně dozvěděl pravdu? Když Jiří konečně uvěřil, že neznámá paní, která s ním komunikuje po internetu, je skutečně jeho maminka, šel za otcem a chtěl znát pravdu. Reakce byla jednoduchá: „A je to tady!“ Dlouho skrývaná pravda konečně vyšla najevo.

„Dlouho jsem o našem příběhu nechtěla mluvit. Reakce Jirkova otce mě ale naštvala. Bydlí od syna čtyři hodiny cesty a za celý rok nebyl schopen za ním přijít a do očí se mu omluvit,“ vypráví paní Ladislava. „Snad nejvíc mě štve, že příbuzní, za kterými Jiří z Kanady létal na návštěvu, neměli odvahu říct mu pravdu. Mohli jsme se vídat už dávno a tohle byl podraz, který nám oběma ublížil,“ dodává Ladislava Schröderová.

Autor: rvs