Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 23°C

Lékaři z Motola ženě lebku domodelují!

20. listopadu 2009 | 05:00

Kateřina Dukátová (48) přišla sice o kus lebky, ale bude zase vypadat normálně! Přestože motolská nemocnice, kde si žena pádem z postele způsobila nitrolební krvácení, měla pacientku více hlídat, v takovém stavu ji nenechá.

Paní Dukátová už čeká na vhodný termín operace, kdy jí lékaři chybějící část lebky domodelují!

Kateřina Dukátová přišla o kus hlavy, když počátkem září spadla v Motole po operaci břicha z postele. Nemocnice ale svou vinu popírá a hájí se tím, že pacientka spadla vlivem bouřlivé reakce na zdravotní stav. Hlavu ženě ale nakonec domodelují speciální hmotou, a tak snad bude zase vypadat jako dřív! Operace by měla proběhnout v lednu. Jenže do té doby musí paní Dukátová chodit v helmě...

O tom, jestli Kateřina Dukátová skutečně musela odejít z nemocnice bez části lebky, ale pořád panují dohady. Například předseda Svazu pacientů ČR Luboš Olejár říká, že teorie o bouřlivé reakci je nesmysl. „Nemocnice se jen vymlouvá, takových případů řešíme spousty. Personál musí očekávat, že se může stát něco podobného, a musí na to být připravený,“ řekl Blesku. „Člověk po operaci přece není schopný bouřlivě reagovat, a pokud je pacient neklidný, stačí snad vytáhnout bočnice u postele,“ dodal Olejár.

Přednosta Neurochirurgické kliniky Ústřední vojenské nemocnice v Praze- Střešovicích Vladimír Beneš má ale opačný názor. „Tyto případy se opravdu stávají a bohužel jim nelze vždy zabránit,“ vysvětlil. „Někteří pacienti jsou po narkóze dokonce schopní i přelézt ochranné zábradlí u postele. Po takovém pádu si člověk opravdu může způsobit i nitrolební krvácení. Pokud to ale není nic vážného, není třeba operace, ta se týká jen těžších případů,“ podotkl přednosta Beneš. Právě u těch těžších případů se část lebky může odstranit a pak obvykle domodelovat. Názory na původ zranění se tak sice různí, ale Kateřina Dukátová má jasno, kdo za úraz může. Na nemocnici již podala trestní oznámení.


Jak to vidí právník Oldřich Choděra?

„Domnívám se, že došlo ke spáchání trestného činu minimálně z nedbalosti. Poškozená může žádat náhradu škody. To znamená, že může chtít bolestné, odškodnění za ztížení společenského uplatnění, ztrátu na výdělku a uhrazení nákladů spojených s léčbou. Dnes je již běžné odškodnění v milionech. Myslím, že je reálné, aby požadovala kolem pěti milionů.“


Autor: Barbora Šancová, Monika Rubešková