Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Šílený dobrodruh! Muž chce přežít rok na tající ledové kře jen v obrovském míči

26. dubna 2015 | 21:18

Úplně sám uprostřed ledového oceánu, na plujícím kusu ledu, který se každý den zmenšuje, zavřený do něčeho, co se podobá přerostlému pomeranči. Zní to víc než šíleně. Přesto se našel člověk, který chce přesně tohle podstoupit. A navíc úplně dobrovolně.

Alex Bellini je průzkumník, kterému hned tak něco strach nenažene. Očividně miluje výzvy. Vesloval na lodi přes Atlantský oceán, pěšky táhl saně 2 000 kilometrů přes Aljašku, běžel skoro 4 000 kilometrů napříč Amerikou. Teď má v plánu utábořit se na rok na ledové kře. Nebo alespoň na tak dlouho, než pod ním celá roztaje. Žít chce uvnitř hliníkové koule, která byla původně určena k ochraně před tsunami.

Záchranná kapsle má 3 metry v průměru. Její autoři, mezi které patří bývalí zaměstnanci společností Boeing a NOAA, chtěli, aby sloužila jako únikový modul pro 10 osob. Společnost nabízí i menší variantu pro dvě osoby, ale Bellini si vybral tu 10sedačkovou. Trochu si ji ale upravil pro život na ledové kře. Odstranil devět sedadel, přidal větrný generátor, solární panely, Wi-Fi, sklopnou postel a vysílač nouzového rádiového signálu. V případě, že kra roztaje nebo se převrátí, by mu (snad) plovoucí kapsle měla zajistit bezpečí, dokud ho záchranáři nenajdou.

Na webových stránkách své mise Bellini píše, že se uskuteční v letošním roce. Sám ale tvrdí, že to bude až napřesrok. A proč to vlastně dělá? Chce upozornit
na tání ledovců a stoupající hladinu moří v důsledku klimatických změn.