Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Jak se zbavit mšic a mravenců na zahradě?

Na podnoži jsou naroubované dva druhy jablek.
2. dubna 2009 | 06:52

Každý rok se nám na zahradě objevuje mnoho mšic a mravenců. Existuje nějaký ekologický způsob jejich hubení, abychom mohli konzumovat ovoce a zeleninu, které tam pěstujeme? Marie Mourková, Třebíč

Na vaše otázky odpovídá:

Libor Tůma, Unichem Agro CZ

Libor Tůma, Unichem Agro CZ
Autor: archiv

Jako účinný prostředek k hubení mšic a dalšího hmyzu vám doporučuji žluté lepové desky, natřené zvláštním entomologickým lepidlem a speciální barvou, která přitahuje hmyz. Díky specifickému složení se lepidlo nerozpouští ani v dešti a jejich součástí jsou i uchycovací drátky na zavěšení nebo tyčky na postavení do květináčů. Protože desky neobsahují chemické insekticidní látky, jsou šetrné k životnímu prostředí (hmyz lákají díky své barvě).

Jako účinný prostředek k hubení mšic a dalšího hmyzu jsou ideální žluté lepové desky, natřené zvláštním entomologickým lepidlem a speciální barvou, která přitahuje hmyz.
Autor: archiv Unichem Agro CZ

Můžete je použít v sadu, na okrasném záhonku, balkonu i zeleninovém záhonku. Kromě mšic se tak zbavíte například vrtule třešňové, pylatky, obaleče jablečného, molice skleníkové, třásněnky... Na jeden strom je třeba pověsit 5 až 10 desek o velikosti cca A4, na záhonech byste je měli otočit na západ, respektive směrem, odkud fouká nejčastěji vítr (20 desek stačí na plochu o rozloze 100 m2).

Říjen je hlavním obdobím sázení ovocných stromků.
Autor: Ludmila Dušková

Další pomoc nabízejí oboustranné lepové pásy s entomologickým lepidlem, které jednoduše omotáte kolem kmene stromu. Díky lepidlu aplikovanému z obou stran pás nepadá a zabraňuje procházení mravenců a ostatních škůdců (například píďalky podzimní) po kmeni vzhůru.

Autor: připravila: Olga Trešlová, lena