Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Psychologové bijí na poplach: Líbáte své děti na rty? Přestaňte, jinak jim narušíte vývoj

  • Líbání dětí na rty psychologové nedoporučují
    13. května 2023 | 06:00

    Nejen mezi celebritami, ale i mezi obyčejnými lidmi se rozmáhá trend líbání dětí na rty. Zatímco podle většiny z nich jde o běžné láskyplné gesto, podle jiných by mohlo mít značně škodlivý dopad na zdravý vývoj dětí. Proč psychologové bijí na poplach a v čem vidí hlavní úskalí?

  • Kontroverzní téma poslední doby

    Téma rodičovských polibků na rty je poslední roky hodně diskutovaným tématem. Mezi celebrity, které jsou známé tím, že své děti na veřejnosti láskyplně pusinkují na ústa, patří manželé Beckhamovi. Ti jsou proslulí svým excentrickým a okázalým životním stylem. Na kritiku, která se na ně kvůli tomu občas snáší, však mají jasnou odpověď. „Chceme našim dětem ukázat lásku a chráníme je, staráme se o ně a podporujeme je a velmi je milujeme,“ uvedli Victoria a David Beckhamovi.

    VIDEO: Jak správně zorganizovat čas školákovi? Podívejte se:

    Video se připravuje ...
    Jak správně zorganizovat čas školákovi? • VIDEO: Videohub

  • Narušení osobního prostoru dítěte

    Podle psycholožky Charlotte Reznick je osobní prostor dítěte nezbytný pro jeho správný a zdravý vývoj. Ovšem právě líbání na rty ho může stejně jako těsné zavinování, nucení k jídlu nebo přehnaně „agresivní“ lechtání narušit. A kromě toho někdy vede až ke vzniku takzvaného syndromu oběti, který souvisí s potížemi v nastavování vlastních hranic a schopnosti říkat druhým ne. Pokud chcete, aby vaše dítě vyrůstalo v bezpečném prostředí, rozhodně s tím raději přestaňte.

  • Špatné pochopení polibků

    Podle psychologů je nebezpečí, že si děti polibky na rty od rodičů mohou začít časem špatně vysvětlovat. V důsledku toho pak nemusí správně vnímat rozdíly mezi projevy sympatií a intimními projevy lásky a vášně, jako je právě líbání na rty. Je to způsobeno tím, že potomci se učí nejčastěji napodobováním rodičů, takže si polibky mohou začít vykládat jako obyčejné projevy náklonnosti a mohou ztratit cit a povědomí hloubky a intimnosti líbání na rty. Hrozí, že tak děti budou bez vědomí toho, že by dělaly cokoliv špatně, taková gesta opakovat i mimo svou rodinu s cizími lidmi. A to pro ně může být velice nebezpečné. Naštěstí existuje podle odborníků jednoduchá metoda, jak se potenciálním rizikům zcela vyhnout. Nejsnazší je místo pusy na rty dávat dětem polibek pouze na tvář nebo na čelo.

  • Pozor na hygienu

    Nejen podle zubařů, ale i podle slov zdravotníků může být líbání dětí rovnou na rty nehygienické. Při nich si totiž rodiče se svými dětmi vyměňují množství slin. A právě v tom vidí lékaři potenciální problém. Dospělí, kteří už mají správně vyvinutý imunitní systém a odolnost, si s případnými mikroby a bakteriemi poradí snáz. Oproti tomu děti mívají výrazně slabší obranyschopnost, takže jsou náchylnější k infekcím. U dětí tak můžou polibky v horších případech vyvolat některá vážná onemocnění. Uznávaná psycholožka apeluje na všechny rodiče, aby si uvědomili, jakému riziku své děti při líbání na rty vystavují.

Autor: Tereza Brožová
Diskuse ke článku
.