Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Jak dnes vypadá láska? Hlavně Šťastně až na věky

15. února 2023 | 00:00
Prezentace klienta |

Polyamorie, otevřený vztah, milenkou zadaného muže, závislost na seznamkách nebo monogamní „klasika“. Různé podoby lásky a vztahů v dnešním světě mapuje nový film „Šťastně až na věky“ režisérky Jany Počtové, který budou od 16. února hrát česká kina. Pojďme si představit pět odlišných vztahů, které snímek popisuje, ve speciálním slovníčku. A s nimi i protagonisty filmu.  

Režisérka po dobu tří let s kamerou sledovala pět příběhů, v nichž lidé hledají štěstí, lásku, sex a partnerský život jinak, než je běžné. Zjistila, že láska a partnerské vztahy jsou dnes mnohem pestřejší, než tradiční model „jeden muž a jedna žena“.

POLYAMORIE

Nebinární propagátor polyamorie Fró chodí s Honzou, ten ale žije ve společné domácnosti s Andreou. Andrea se vídá s Jakubem, který žije s Michaelou. Dohromady tvoří takzvanou polykulu.

Polyamorie znamená, že mám a udržuji více intimních vztahů najednou. Nejde jen o sexuální vztah či flirtování, ale skutečné partnerské vztahy. Polyamorie tady byla vždycky, jenom naše židovsko-křesťanská kultura ji velmi udusala. Současná antropologie ukazuje mnohé kultury, které v polyamorních vztazích dobře fungují.

OTEVŘENÝ VZTAH

Sandy a Šárka se rozhodli pro otevřený vztah. Tvoří stabilní pár, ale zároveň prožívají i další paralelní intimní vztahy.

Otevřený vztah je založený na romantické exkluzivitě, připouštíme si, že my dva jsme v pevném vztahu, ale že si zároveň můžeme někde užít s někým jiným, případně máme jiného sexuálního partnera. Ale nebudujeme s ním paralelní romantický vztah. K otevřeným vztahům inklinují muži stejně jako ženy. Projevy cizoložství existují ve všech kulturách. Je dobře, že existuje snaha to otevřít, nepodvádět partnery.

MILENKOU ZADANÉHO MUŽE

Dagmar udržuje dlouholetý vztah se zadaným partnerem. Zdánlivě to vypadá, že jí pozice věčné milenky vyhovuje.

Může to potkat opravdu každého. Najdi si milenku nebo milence, zní častá rada od kamarádů při nespokojenosti ve vztahu. Což zároveň neznamená, že by společnost nereagovala negativně, pokud se takový vztah zveřejní. Výhodou je, že nežijete s tím druhým pod jednou střechou, nemá na vás praktické nároky, vztah ovšem nelze prohlubovat a budovat.

SEZNAMKY

Miroslava, kterou manžel „vyměnil za mladší model“, partnera zas hledá na internetu. Láska přes internet ale přináší určitou nejistotu: Co když ten další bude ještě lepší? A tak nikdy nepřestává hledat.

Seznamky tu jsou a budou. Statistika z roku 2021 říká, že 38 % heterosexuálních

párů se potkalo přes seznamku. Existují lidé, terapeut Jan Vojtko je soukromě označuje jako „feťáky zamilovanosti“, kteří žijí z hormonální bouře prvních týdnů či měsíců vztahu. Na seznamce nepotkáte jednoho, ale desítky možných partnerů.

MONOGAMNÍ VZTAH

Katolíci Kristýna a Mirek věří, že opravdová láska je možná jen v monogamním vztahu a v sounáležitosti s Bohem. S prvními intimnostmi i společným bydlením čekal Miroslav až do svatby.

Monogamní vztah funguje tak, že jsme si exkluzivní, jak v romantické, tak v sexuální rovině. Podobu

vztahu velmi ovlivňuje, pokud je založený na víře. Pravidla daného náboženství mohou pomáhat, na druhou stranu může přinášet dogmata, jak má vztah vypadat. Do vztahu založeného na víře patří i genderové stereotypy.