Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Vousatí muži jsou lepší partneři. Vědci tvrdí, že ženám připadají důvěryhodnější

5. května 2019 | 06:00

Pokud máte pocit, že kolem sebe vidíte samé vousáče, pak je to možná nejen kvůli tomu, že je to módní, ale taky kvůli tomu, že takoví chlapi ženám připadají hezčí a spolehlivější. Jen si vybavte Chrise Hemswortha jako Thora, Jakea Gyllenhaala ze Zkrocené hory nebo britského prince Harryho. Umíte si je snad představit bez vousů? To by snad ani nebyli oni. Ve skutečnosti se zdá, že i věda stojí na straně vousáčů.

Podle vědců totiž ženy podvědomě vnímají vousaté muže jako lepší partnery pro život a hodnotí je jako ty, kteří jsou schopni rodinu materiálně zabezpečit. Výsledky studie možná mnohé ženy překvapí, zvláště ty, které doma mají muže bez vousů – no ale něco na tom možná bude...

Studii provedl doktor psychologie Barnaby Dixston z University of Queensland v Austrálii. Oslovil téměř 9 tisíc žen a požádal je, aby zhodnotily fotografie mužů podle toho, jak se jim zdají atraktivní, a taky podle toho, zda by si s nimi uměly představit dlouhodobý vztah.

Výsledek? Drtivá většina žen vyhodnotila vousaté muže jako přitažlivější a taky jako lepší volbu pro dlouhodobý vztah. Zatímco muži s krátkými vousy či bez vousů byli považováni za méně přitažlivé a taky za méně spolehlivé, pokud jde o partnerské dlouhodobé vztahy. A jak je to možné?

Podle psychologa Dixstona je vysvětlení jednoduché. Ženy přitahují muži s vysokou hladinou testosteronu, jinými slovy – jde o signály a jakési poselství: "Jsem zralý a můžu ochránit tebe i celou rodinu." Vedle vousů to pak jsou taky široká ramena, hluboký hlas a výrazná brada, to vše dává další podobné signály.

Výrazné vousy jako ukazatel testosteronu pak přidávají mužům na přitažlivosti a dojmu spolehlivosti. Pokud vás tedy osloví zarostlý muž, je to, jako by vám říkal, že má smysl to s ním zkusit. Samozřejmě existují výjimky, ženy jsou přitahovány k určitým mužským rysům, ale když jsou až moc výrazné, ženám naopak takový muž bude připadat nedůvěryhodný. A možná taky jako buran, který se neumí pořádně učesat.

Prohlédněte si fotogalerii slavných mužů. Komu vousy sluší a kdo by je měl sundat?

Autor: aši