Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Pozor na příznaky toho, že váš muž má krizi středního věku

  • 13. ledna 2017 | 06:00

    Zatímco dříve tahle krize přicházela už třeba v pětatřiceti, dnes ji mají až muži mezi čtyřicítkou a padesátkou. Horší je v tom, že souvisí s mužským přechodem, neboli andropauzou. A že občas má pořádně těžký průběh. Takže nejen ženy mají přechod, problémy se stárnutím se týkají i mužů.

  • Nedostatek testosteronu má negativní vliv na život

    ...
    Autor: Shutterstock

    Proč k tomu všemu dochází a jak se vlastně muži cítí? Bohužel, jen velmi málo z nich to opravdu přizná a vlastně mnozí z nich ani netuší, že něco takového, jako je mužský přechod, existuje. Jenže existuje. S přibývajícím věkem dochází k fyziologickým změnám, ubývá jim testosteron, což může mít neblahý vliv na kvalitu života. Na rozdíl od nás, žen, to mají přece jen lepší – snižování tvorby pohlavních hormonů probíhá postupně, nikoli naráz jako u žen. Přesto může zhoršit kvalitu života a být příčinou mnoha problémů.

     

  • Protivný a náladový partner

    ...
    Autor: Shutterstock

    Je tomu vašemu kolem padesátky a zdá se vám, že se z něj stává jiný člověk? Je hned unavený, vyčerpaný, ospalý, nervózní a podrážděný, takže se stává postrachem pro rodinu. V posteli to už není, co bývalo, a vlastně ani na sex nemá náladu. A když už k sexu dojde, zradí ho potíže s erekcí. To všechno může znamenat jediné: mužský přechod a krize středního věku. Některé muže to ani nerozhodí, protože příznaky jsou mírné, jiní doslova trpí, zvláště když se přidají návaly horka, snížená fyzická výkonnost, zhoršení paměti či depresivní nálady.

     

  • Liší se nějak prožitky mužů od prožitků žen v přechodu?

    ...
    Autor: Shutterstock

    Dnešní mužové si většinou už připouštějí, že je může postihnout něco jako krize středního věku, i když poměrně neradi. Kdo z nich by se chtěl stát dobrovolně uzlíčkem nervů zpoceným návaly? „Ženy i muži mají po čtyřicítce společné bilancování. Ve dvaceti máme každý nějakou představu, jak bychom si přáli, aby se náš život vyvíjel. Když muž dozraje do čtyřicítky, konfrontuje sám sebe s tím, co si přál, a porovnává to s realitou. Představy a realita jsou od sebe vzdálené vždy, někdy jen mírně, jindy na hony. Osobnostně zralý čtyřicátník si pro radost pořídí kolo, cestuje nebo se začne věnovat sportu, což chtěl vždycky,“ říká psycholožka Magdalena Dostálová a dodává: „Při troše dobré vůle bude cestovat s manželkou a ke sportu přivede i společné dítě.“

     

  • Nevyzrálý muž začne dohánět, co se dá

    ...
    Autor: Shutterstock

    Horší to je s chlapy, kteří jsou osobnostně nevyzrálí. Najednou stojí před zrcadlem a kromě zaznamenání ubývajících vlasů si uvědomí, že jim táhne na padesát, a už to může být spouštěčem krize. Muž, který není vyzrálý, chce najednou ony disproporce mezi představami a realitou dohnat. Co nejdřív a co nejrychleji. „Rodinu odsune stranou, začne se věnovat pouze sám sobě, a to velmi urputně. No a někdy odsune rodinu stranou natolik, že se rozvede,“ říká Magdalena Dostálová.

     

  • Mladá milenka = důkaz, že stárnutí nehrozí

     

    ...
    Autor: Shutterstock

    Strach přiznat si, že mládí je už pryč, vede k tomu, že se najednou tihle muži začnou ohlížet po mladších ženách nebo prostě po jiných, které je na rozdíl od manželky obdivují a uznávají je. Muži prostě intuitivně cítí, že jim síly ubývají, a než aby tento fakt racionálně zpracovali, hledají důkazy, že to tak není. Mladší ženy jim dodají sebevědomí a ujišťují je, že nepatří do starého železa. „Někteří z nich podlehnou touze po mládí natolik, že si pořídí novou (zpravidla mladší) ženu a nastoupí do druhého kola dětí. Ovšem ať chtějí nebo ne, čas nevrátí, stárnout budou dál a veškeré snahy zastavit hodiny života se nezdaří,“ říká.

     

  • Jak mužům mohou pomoct jejich partnerky

    ...
    Autor: Shutterstock

    Je to dřina, ale jde to. Jak se ví, problémům ve vztahu lze předcházet péčí o vztah, pokud jde o zdravotní problémy mužů, vyplatí se zajít za lékařem a dodržovat správnou životosprávu. Ovšem jak radí psycholožka Magdalena Dostálová, se vším je potřeba začít dřív, než ke krizi středního věku u muže dojde. „Krizi lze zvládnout v případě, má-li pár na co navazovat. Existují-li společné zájmy, něco, co se týká pouze partnera a partnerky, nikoli dětí. Právě ve středním věku se otevře možnost věnovat se těmto zálibám více naplno,“ říká psycholožka.

     

  • Myslete hlavně sami na sebe!

    ...
    Autor: Shutterstock

    Děti vyrůstají z věku vyžadujícího permanentní péči a pozornost. „Můžeme společně sledovat, jak se naše práce úročí v tom, že děti to zvládají ve škole či jiných kolektivech. Rovněž v práci máme krušné začátky dávno za sebou, už jsme si vybudovali nějakou pozici. Když nám osud přeje, naši stárnoucí rodiče jsou ještě natolik soběstační, že se obejdou bez naší intenzivní péče. A tohle všechno nám uvolní ruce, abychom si užívali ovoce vztahu. Když se to podaří, nalezli jsme nejlepší recept, jak na krizi středního věku,“ radí psycholožka.

     

     

     

Autor: aši
Diskuse ke článku
.