Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Děláte dobře, když mu tolerujete milenku?

  • 28. prosince 2016 | 06:00

    Žádný vztah není černobílý. Scénář „milující muž, šťastná žena a dvě děti“ už dávno není samozřejmostí. Nebo možná ani nikdy nebyl. Dnes se ale o jiných možnostech a volných vztazích otevřeně mluví. A co vy? Tolerovala byste mu známost nebo jste sama milenkou?

  • Tajemství paralelních vztahů

    ...
    Autor: Shutterstock

    Co si budeme nalhávat, většina manželek nemá o bokovce svého muže ani potuchy. Jak je možné, že paralelní vztahy mnohdy fungují i desítky let? Terapeut Aleš Vavřinec vysvětluje, že takový stav je v závěru pro většinu zúčastněných zničující. „Pro muže se může jistou dobu zdát vše ideální. Má všechno, co si přeje. Zázemí doma a vzrušení venku. Jenže jeho spokojenost může klamat. Důležité je, co se děje pod povrchem, a tam se dříve nebo později objeví strach, že to praskne. Takové obavy můžou přerůst až v tíživé úzkostné stavy. Výčitky svědomí, pocity viny a dvojí život v neustálé lži jsou skutečně vyčerpávající.“ A proč se muž raději nerozvede? Jednoduše nechce přijít o to, co mu manželka dopřává: jistotu vztahu a bezpečné zázemí. Zároveň se často bojí odsouzení a opuštění rodiny.

  • Nejistá milenka

    ..
    Autor: shutterstock.com

    Ale ani milenka to nemá v takovém vztahu snadné. Na začátku je okouzlena zajištěným mužem, a snadno se tak zamiluje. "Až pozdě zjišťuje, že chce víc, než může dostat. Letmé chvilky a občasné víkendy už přestávají stačit. Chce ho mít jen pro sebe, ať už si to přizná nebo ne. Dobře ví, že je druhá v pořadí. Musí bojovat o každou hodinu jeho času, přizpůsobovat se a upozaďovat své pocity i touhy. Jen marně touží po jeho plné přítomnosti a hlubokém, stabilním vztahu plném důvěry, případně i po dítěti,“ upozorňuje psycholog. Nemůže mu jen tak zavolat, musí každou společnou chvilku dlouze plánovat. Prvotní vzrušující představa sladkého zakázaného ovoce přeroste rychle v pocit, že nikdy nebude tou první.

     

  • Zničená manželka

    sex
    Autor: shutterstock

    Oč tedy jde v případě, kdy zákonná žena nevěru toleruje a neřeší? „Manželka na tom bývá nejhůř. Když se nevěra provalí, je to ona, která se cítí nejvíc zrazená a opuštěná. Přepadají ji pocity ponížení a obelhávání. Během okamžiku se jí zhroutí svět. Najednou má pocit, že je sama ve vesmíru. Důvěra a pocit blízkosti mizí v nenávratnu. Pokud ovšem manželka o nevěře ví a toleruje ji, značí to především nedostatek jejího sebevědomí. Za tolerancí se skrývá strach a nízká sebedůvěra. Sebevědomá žena si jednoduše nenechá nevěrou ubližovat,“ dodává terapeut.

  • Tolerance kvůli dětem?

    ..
    Autor: shutterstock.com

    Manželka si nejspíš toleranci milenky omlouvá faktem, že drží rodinu pohromadě hlavně kvůli dětem. Podle dětské psychiatričky Evy Tomkové ale mají podobné milosrdné lži neblahý vliv právě na ty nejmenší. „Obecně platí, že lhát se nemá, a to ani dětem, protože stejně vycítí, že něco není v pořádku. To se mi v ordinaci potvrdilo opakovaně. Děti trpěly úzkostnými stavy, rodiče samozřejmě tajili své problémy i nevěru, ale nakonec stejně všechno vyšlo najevo. Děti napětí prostě vycítí, a měla by se jim proto říkat i ne vždy příjemná pravda. Je ale vhodné brát na ně ohledy, zdůraznit jim, že je máme rádi a že nejsou za selhání rodičů zodpovědné,“ zdůrazňuje psychiatrička.

     

  • Nevěra není normální!

    ...
    Autor: Shutterstock

    Ani jedna strana milostného trojúhelníku to nemá jednoduché. Každá žena si zaslouží být tou jedinou a cítit maximální a oddanou lásku. Základem je zdravé sebevědomí. Pokud si budete vážit sama sebe a budete si vědoma svých kvalit, snadněji pak odejdete ze vztahu, který vám ubližuje. Buďte si jistá, že na ocet rozhodně nezůstanete a že někde čeká partner, pro kterého budete jasnou prioritou.

  • Příznaky, že má asi milenku

    ...
    Autor: Shutterstock

    MOBIL – má nastavený tichý režim a bere si mobil všude s sebou.

    SLUŽEBNÍ CESTY – jezdí na ně stále častěji a „pracuje“ pozdě do noci.

    ZMĚNA VZHLEDU – začal se o sebe mnohem víc starat. Změnil účes, parfém, styl.

    STOPY – jasnými důkazy jsou rtěnka na límečku, dámská vůně a cizí vlas na saku.

    UTRÁCENÍ – všimla jste si na společném účtu položek za hotel, klenotnictví nebo za jídlo v restauraci?

    SEX – přestal mít zájem o sex, nebo chce naopak experimentovat a zkoušet nové věci.

    KONÍČKY – začal chodit na výstavy, které nesnášel, poslouchá jinou hudbu nebo tráví mnohem víc času na sociálních sítích.

    CHOVÁNÍ – tupě se usmívá, nejeví zájem o váš společný život.

    DÁREČKY – začal vám nosit květiny a dárky. Možná má pocit viny.

    AKTIVITA – chodí nápadně často venčit psa nebo vynášet odpadky.

     

     

Autor: nat
Klíčová slova:  láska a vztahy, nevěra, manželka, milenka
Diskuse ke článku
.