Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Skandální milostné dopisy slavných

  • Milostné dopisy, takové jaké se psávaly dříve, už téměř vymizely
    10. dubna 2014 | 11:44

    Láska je slepá a nevybírá si. Zamilujeme se a nemusí to být vždycky ideální nebo podle pravidel, mnohdy láska bolí, ale přesto se do ní neustále vrháme po hlavě a její následky neřešíme. Takhle se ze svých citů vypisovali slavní.


  • Od Oscara Wildea Lordu Alfredovi Douglesovi, 1893


    1931325:gallery:true:trueMůj chlapče,

    Tvůj sonet je nádherný a je zázrak, že tvé rty, rudé jak okvětní lístky, by měly být stvořeny nejen pro divokost hudby a písní, ale i pro divokost líbání. Tvoje malá, pozlacená dušička se zmítá mezi vášní a poezií. Vím, že Hyacint, kterého tak šíleně miloval Apollo, jsi byl v dávných řeckých dobách ty. Proč jsi v Londýně sám a kdy jedeš do Salisbury? Jeď tam a ochlaď své ruce v šedém rozbřesku gotických míst a sem přijeď kdy jen budeš chtít. Je tu krásně, a jediné co tomuto místu chybí, jsi ty, ale nejdřív jeď do Salisbury.

    Vždy a s neutuchající láskou, tvůj Oscar

  • Od Franze Kafky Mileně Jesenské, 1921


    1001614:gallery:true:trueMileno,

    minulou noc se mi o tobě zdálo. Nepamatuji si přesné detaily, vše co vím je to, že jsme se neustále spojovali jeden v druhého. Já jsem byl ty a ty jsi byla mnou. Nakonec jsi začala hořet. Pamatoval jsem si, že oheň se hasí oblečením, tak jsem vzal starý kabát a začal tě s ním švihat. V ten okamžik, ale opět začalo převtělování a došlo to tak daleko, že jsi úplně zmizela. Místo toho jsem to byl já, kdo hořel, a také já, kdo se snažil uhasit vlastním kabátem.
    Ovšem to švihání nepomohlo a to ve mně jen utvrdilo mou starou obavu, že tyhle věci nefungují.
    Mezitím už ale dorazili hasiči a ty jsi byla nějak zachráněna. Byla jsi ale jiná než předtím, přízračná, jako bys byla namalována bílou křídou proti temnotě, upadla jsi, jako bez života nebo jsi jen omdlela z radosti, že jsi zachráněna, do mé náruče. Ale opět přišla ta nejistota převtělení a možná jsem to byl já, kdo upadl do něčí náruče.

  • Od Gustava Flauberta Louise Coletové, 1846


    Gustav Flaubert
    Autor: theguardian
    Až tě příště uvidím, chci tě celou pokrýt láskou, doteky plnými extáze. Chci tě pohltit  s veškerým potěšením z těla tak, že omdlíš a zemřeš. Chci tě ohromit, aby sis přiznala, že jsi nikdy nesnila o ničem tak úchvatném... Až budeš stará, tak chci, aby sis na těhhle pár hodin vzpomněla a tvé kosti se rozechvěly radostí.
  • Od Fridy Kahlo Diegovi Riverovi


    Frida Kahlo a Diego Rivera
    Autor: profimedia.cz
    Diego, lásko moje,

    pamatuj, že až doděláš tu fresku, budeme spolu už na věky. Bez hádek a rozepří, jen milovat jeden druhého.
    Chovej se slušně a dělej všechno, co ti ta Emmy Lou řekne.

    Zbožňuji tě víc než kdykoli jindy. Tvá holka, Frida

  • Od JImiho Hendrixe přítelkyni známé jen jako „holčička“

    Jimi Hendrix
    Autor: Profimedia

    Holčičko...

    Štěstí máš v sobě... tak odepni ty řetězy, které tíží tvé srdce a dovol si vyrůst - jako ta sladká květinka, kterou jsi...
    Znám odpověď... Prostě roztáhni křídla a osvoboď se!

    Navždy s láskou

    Jimi Hendrix

  • Od Johnnyho Cashe June Cartrové Cashové


    Johnny Cash
    Autor: shutterstock
    Ahoj June,

    je to tak krásné, June. Máš talent hrát si se slovy a stejně tak se mnou. Ten oheň a vzrušení jsou možná pryč, teď když už jim společně nezpíváme, ale ten ohnivý prstenec kolem nás stále hoří a proto je naše láska žhavější než pálivá paprička.

    S láskou John

Diskuse ke článku
.