Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Sex po čtyřicítce: Tragédie nebo rozjezd?

Fotografie
23. června 2010 | 17:45

KOMENTÁŘ: Jsou pro lidi, kteří dosáhli vrcholu středního věku, sexuální hrátky ještě přitažlivé? Dokáží se uvolnit, najdou druhou mízu? Podle statistik jsou čtyřicátníci pro sex už odepsaní…

Vědci podle mezinárodního výzkumu zjistili, že sexuální apetit po čtyřicátém pátém roku u většiny rapidně klesne. Nevěří svému vzhledu, sexualitě. Letitého partnera už nevnímají jako erotický objekt, nového nemají a někdy ani nechtějí. Prostě už to není tak jednoduché jako ve dvaceti, třiceti.

Je pravdou, že hodně lidí středněvěkých se nechce vystavovat velikým emočním třeskům. Co když si najdou partnera na občasné pomilování, zamilují se, vztah nezvládnou? Člověk v tomto věku už víc hledá klid, ustálení v životě. Proč riskovat?

Další čísla, která mluví proti kvalitě sexu po čtyřicítce, je délka milostného aktu. Podle statistik vášeň s přibývajícím věkem ustupuje. Akt včetně předehry trvá při nejlepším pouhých dvaadvacet minut. Déle ne. A při tak krátké době je těžké dosáhnout citového i fyzického uspokojení zároveň.

Tak alespoň mluví věda.

Komentář: A jak to vidí dvacítka?

Čísla hovoří jasně. Nicméně mohu soudit z toho, co vidím kolem sebe. A mám opačný názor, než vědci z Anglie. Vyzrálé ženy, které jsem v životě měla čest poznat, mě svými činy a názory utvrdily v tom, že apetit věkem nevymizí. Maximálně ho převálcuje nedostatek sebedůvěry, rozum, který našeptává, že už by láska v tomto věku nebyla vhodná.

Ženy v mém okolí jsou živočišné. Milují muže a sex vyhledávají. Znají své tělo, ví po čem touží. Další Jen se zážitky nehonosí jako mladší generace. Možná proto vzniká dojem, že již sex nemají.

Pro mnohé naopak po čtyřicítce začal sexuální boom. Děti odešly z domu a dlouholetí partneři našli opět druhou mízu, zalíbení, které museli kvůli starostem léta odkládat. Také odpadá stres z nechtěného početí. Ty osamocené hledají spřízněné duše přes mocný internet. Jiné projeví zájem. Tak či tak tyto dámy kolem mě jsou stejné jako já a sex řeší, náruživě prožívají. Jen to každému neříkají.


Jaký je váš názor? Měl by být po čtyřicítce sex už raději na odpis? Či nastává pro ženu to nejlepší období?

Autor: amp