Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Manipulace: 7 rad, jak se jí účinně ubránit

16. listopadu 2009 | 07:23

Tisíckrát jste si řekla, že tentokrát své kamarádce děti hlídat nebudete, přesto s nimi právě sedíte v pokojíčku a stavíte z lega. Chlácholíte se tím, že jste prostě hodná, ale dejte pozor. Možná jste jen věčná oběť manipulátora.

S manipulací má zkušenost snad každá z nás. Jste na návštěvě u kamarádky, která se chce blýsknout rolí hospodyně a hostitelky, takže nosí na stůl vybrané dobroty. Jenže vy jste právě po večeři nebo držíte dietu, takže vás voňavý závin ani čerstvé jednohubky nelákají. Jenže kamarádka vás nutí, přemlouvá, tváří se zklamaně, nebo dokonce naštvaně, takže nakonec skončíte navzdory chuti a odhodlání se zákuskem v jedné a chlebíčkem v druhé ruce. Pozor!

Takový nátlak nemá s pohostinností nic společného. I to je manipulace. Je jedno, jestli si proti své vůli naplníte žaludek, budete hlídat kamarádce děti, obléknete odporný zelený svetr, který vám vnutila matka, nebo pojedete s manželem na cyklistický výlet, ze kterého vám už dopředu naskakuje husí kůže. Pokud je to proti vaší vůli, a vy přesto pod salvou naléhání a výčitek podlehnete, je čas se začít bránit.

Upír manipulátor

Manipulátoři jsou lidé, kteří vás vmanévrují do situací, jimž byste se raději obloukem vyhnula. Navíc ve vás brilantně, ale nenápadně vyvolají pocity viny, protože se dostatečně nesnažíte vyjít jim vstříc, nebo se dokonce bráníte. Rádi se stylizují do role nevinné oběti a chudinky, která to s vámi rozhodně myslí dobře, takže pokud si dupnete a pustíte se s nimi do hádky, rafinovaně z ní vycouvají s ukřivděným výrazem člověka, kterého nechápete a neprávem osočujete. Jenže co by si bez vás manipulátor počal. Má z vás dvojí užitek, jednak je šťastný, že dosáhl svého, a pak se díky své nefér hře nabíjí vaší energií.

Manžel, kamarádka, maminka, sestra, tchyně... nikdo nemá právo vám nutit svůj názor proti vaší vůli!
Autor: Shutterstock.com

Zbraň v ruce
Odborníci se shodují na tom, že nejvynalézavější manipulátoři i jejich oběti trpěli v dětství podmíněnou láskou nebo takzvaným kupováním. Pokud děti často slýchají věty typu: Když budeš hodná, budu tě mít ráda. Když dojíš polévku, koupím ti panenku. Když to neřekneš babičce, dostaneš čokoládu, brzy zjistí, jakou moc mají nad druhými a jak snadno se dají ovlivnit. V dospělosti jim pak často chybí sebevědomí a bojí se přát si něco přímo.

Co kdyby někdo využil jejich slabosti a použil ji proti němu. Bezpečnější je pro ně nežádat přímo, ale využít nejrůznějších kliček, vytáček, vydírání nebo vyhrožování. Když se jim navíc podaří vycítit vaše slabé místo, jste pro ně snadná kořist. Jejich nejsilnější zbraní, kterou jim ale vy sama dáváte do ruky, je váš strach nebo pocit viny. „Kdybys byla opravdu skvělá kamarádka (manželka, snacha, matka...), určitě bys to pro mne udělala!“ To je kouzelné zaklínadlo všech manipulátorů.

Svět podle muže
Ale pozor, manipulaci často najdete i v manželství. Podle odborníků je totiž víc manipulátorů mezi pány. Právě oni si totiž potřebují dokázat, že jsou vládci a je nad slunce jasné, že svět i vy se musíte točit podle jejich představ. Takový muž vás bude zahrnovat větami typu:

„Jsi úžasná, ale když budu mít každý večer na stole teplou večeři, budu tě mít mnohem radši. Když neuděláš, oč tě žádám, těžko vydržím být věrný! Když si nevezmeš k mojí mamince sukni, kterou ti koupila, nebude tě mít ráda.“ Jestli ve vašem vztahu místo lásky vládne strach z opuštění nebo vlastní nedokonalosti, jde sice o silné pouto závislosti, které ovšem s láskou nemá mnoho společného. A v takovém vztahu nakonec není spokojený, natožpak šťastný vůbec nikdo.

Utečte z kruhu
Je to sice těžké, ale pokud jste si uvědomila, že jste možná obětí manipulace a máte chuť říct DOST, jednoduše změňte pravidla hry. Stejně jsou nefér a v každém případě pro vás nevýhodná a vy nejste kus nábytku, aby s vámi někdo hýbal podle toho, jak se mu líbí. „Mám tě ráda, ale tohle je mi nepříjemné, takže to opravdu neudělám,“ je přesně ta věta, která vás z kruhu oběti a manipulátora vystrčí ven.

Nenechte se zviklat ani slzami, ani ublíženým výrazem, ani vyhrožováním a trvejte na svém. Při tom ale nezapomeňte člověka, který to na vás „zkouší“, chválit a vysvětlovat mu, že je vám blízký navzdory tomu, že nesplníte jeho požadavky. Bude se sice chvíli bránit, ostatně většinou vám to nedělá naschvál, jen kopíruje naučený model jednání z dětství, ale nakonec pochopí, že vztahy můžou fungovat i trochu jinak.

Manžel, kamarádka, maminka, sestra, tchyně... nikdo nemá právo vám nutit svůj názor proti vaší vůli!
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

7 TIPŮ, JAK SE BRÁNIT

Buďte fér
To, že „protivník“ užívá nepovolené zbraně, neznamená, že je musíte užívat i vy. Braňte se čestným způsobem.

Odzbrojte ho!
Manipulátora doslova odzbrojíte tím, když budete v komunikaci klidná a bude z vás vyzařovat trpělivost.

Ukažte sílu
Vezměte mu vítr z platech tím, že ukážete svoji silnější stránku a místo útěku vytáhnete logické a věcné argumenty.

Nenechte se zmást

I kdyby na vás zkoušel různé fígle, vy si stůjte si pevně za svým a řiďte se hlavou, ne citem.

Ozvěte se včas!

Nečekejte, až se v síti manipulátora úplně zamotáte. Postavte se mu hned, jakmile máte dojem, že jeho způsob komunikace není čestný.

Řekněte NE!
To se snadno řekne, ale těžko udělá. Chcete být milá a nechcete nikoho urazit. Tak na to zapomeňte. Přece nebudete souhlasit s něčím, co je vám proti srsti! Jestli s tím máte problém, v duchu si často opakujte: „Nemusím se vším souhlasit a říct ne není problém.“

Mějte nadhled

I když víte, že se partner v komunikaci nechová, jak by měl, snažte se hledat a nabízet řešení pro obě strany.

Autor: Majka Vinická
Další články z kategorie