Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Jak začít sex? Potřeby mužů a žen se liší, mění se i věkem

Jak zahájit sex?
9. února 2024 | 06:00

Naznačit partnerovi, že chceme sex, je složitější, než se zdá. Můžou za to rozdílné potřeby mužů a žen a někdy i ostych. Jakým způsobem si tedy o soulož říct? Na to hledal odpověď nedávný průzkum.

Existuje mnoho způsobů, jak zahájit sex, a tím nejoblíbenějším zůstává pro většinu lidí fyzický kontakt. K němu patří polibky, mazlení a něžné doteky. V nedávném průzkumu společnosti Lovehoney se pro tuto formu vyslovilo až 51 % dotázaných. „Fyzický kontakt představuje bezprostřední a přímý způsob komunikace, tvoří intimní tělesné spojení. Dráždivý, lechtavý či jinak eroticky nabitý dotek může snadno vyvolat vzrušení, a to jak fyzické, tak psychické,“ popisuje Veronika Kubíčková, sexpertka z e-shopu Ruzovyslon.cz.

VIDEO: Pornoherečka radí: Jak ho navnadit sexy předehrou?

Video se připravuje ...
 • VIDEO: BPŽ

Romantická gesta a přímá komunikace

Až pro 49 % lidí jsou pak favoritem náznaky jako oční kontakt či řeč těla, které mají protějšek navnadit. Mezi oblíbené podle studie patří také přímá komunikace (44 % dotázaných) a textová komunikace (27 % respondentů).

Ženy to mají jinak než muži

Ženy dávají přednost dotekům a polibkům i romantickým gestům (52 % respondentek). Jen 22 % pak preferuje textovou komunikaci a 36 % dam přímou komunikaci. Oproti tomu pro muže jsou fyzický kontakt a romantická gesta nejednoznačné, a naopak u nich vede přímá komunikace, kdy si o sex řeknou (52 %).

Starší lidé jsou přímější

Způsob, jakým lidé chtějí začít sex, se mění i s přibývajícím věkem. Zatímco lidé do 35 let dávají přednost neverbálním náznakům, jako jsou fyzický kontakt a romantická gesta, tak v pozdějším věku převládá přímá komunikace, ale fyzický kontakt zůstává také v oblibě. „Lidé ve vyšším věku častěji bývají v dlouhodobém vztahu, takže lze předpokládat, že se u nich v sexuálních návycích ustálily určité vzorce chování, což znamená, že spolu dokážou efektivněji komunikovat a vědí, co které gesto či dotyk znamenají. Také už nebývají v oblasti intimity tak nejistí, takže se neobávají přímější formy iniciace,“ vysvětlila sexpertka Veronika Kubíčková.

Autor: Štěpánka Bínová