Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Berete BDSM hrátky jako úchylku? Neodsuzujte je, budete v sexu šťastnější

  • 18. září 2021 | 06:00

    Na BDSM je mezi veřejností stále často nahlíženo jako na úchylku. Přesto obliba těchto praktik zejména mezi mladší generací stoupá a některé prvky lehčího BDSM by jistě šlo nalézt v ložnicích napříč celou populací.

    Zhruba pětina lidí si již v sexu vyzkoušela, anebo by si alespoň přála vyzkoušet BDSM praktiky. Další skoro třetinu lidí by pravděpodobně dokázaly sexuálně stimulovat různé hrátky spojené s dominancí, submisivitou nebo bolestí. Lidé praktikující BDSM jsou zároveň výrazně spokojenější se svým sexuálním životem. Prokázala to nedávná studie norských odborníků. Lehké BDSM přitom může být mezi lidmi rozšířenější, než si myslíme.

    „Troufám si říci, že do světa BDSM zavítal při sexu už téměř každý. Kdo z nás už alespoň jednou třeba šátkem nesvázal svému partnerovi při erotických hrátkách ruce, nohy nebo mu nezavázal oči a nekousl jej do ouška, bradavek či jiného místa na lidském těle? Kdo partnera nikdy nelechtal, neštípl, nezatáhl za vlasy nebo neplácl po zadku. A i tyto praktiky už zajisté patří do lehkého BDSM,“ říká profesionální domina Madam Vera, která mimo jiné spolupracuje s e-shopem Ruzovyslon.cz.

  • Najde si BDSM cestu do milostného mainstreamu?

    Že jsou alespoň některé z prvků BDSM mezi širokou populací poměrně rozšířené, případně lidi lákají, nedávno potvrdila také studie norských výzkumníků uveřejněná v odborném žurnálu The Journal of Sex Research, provedená na reprezentativním vzorku 4,148 lidí. Podle průzkumu si 17 % respondentů dokáže představit, že by je sexuálně stimulovaly „rituální hry spojené s dominancí a submisivitou“, zhruba 15 % pak, že by je sexuálně stimulovala „konsenzuální dominance, submisivita nebo bolest. Asi 11 % lidí pak přiznalo, že již během milostných aktivit vyzkoušeli role-playing, téměř 10 % pak přímo BDSM praktiky. Kolem 14 % respondentů přiznalo, že je role-playing láká, i když jej ještě nezkusili. Obdobě by pak necelých 9 % lidí rádo vyzkoušelo BDSM hrátky. „Zároveň jsme zjistili, že zájem o BDSM či přímo jeho praktikování jsou běžnější u mladších ročníků, ovšem nezaznamenali jsme žádné rozdíly v preferencích s ohledem na pohlaví či vzdělání. To může naznačovat, že se BDSM pomalu dostává do mainstreamu,“ okomentovala průzkum Jenna Marie Strizzi z autorského kolektivu zmíněné studie.

    Podívejte se, co radí Lady Dee:

    Video se připravuje ...
    Pornoherečka radí: Jak si říct, když chcete naplácat • VIDEO: BPŽ

  • Praktikanti BDSM jsou se sexem spokojenější

    Průzkum se vedle zájmu o BDSM zaměřil také na celkovou spokojenost respondentů s jejich aktuálním vztahem a sexuálním životem obecně či se ptal na to, jak si jsou blízcí se svým současným romantickým partnerem. „Zjistili jsme, že účastníci, kteří přiznali praktikování BDSM, vykazovali výrazně větší sexuální spokojenost. Naopak ti, kteří chtěli něco z BDSM vyzkoušet, ale dosud tak neučinili, byli méně spokojení a rovněž si s partnery byli méně blízcí. Domníváme se tedy, že komunikace o sexu a o tom, jakým sexuálním aktivitám se chce člověk s partnerem věnovat, je důležitá pro kvalitu vztahu a spokojenost s milostným životem,“ prozradila Jenna Marie Strizzi.

    A jak si v oblibě BDSM stojí Češi? Čerstvá data sice chybí, ovšem tuzemské obchody s erotickými pomůckami zvýšený zájem o pomůcky s těmito praktikami spojené zaznamenávají již několik let po sobě. „Ze staršího průzkumu, který jsme realizovali, vyplynulo, že BDSM praktikuje zhruba 12 procent Čechů a Češek. Věřím, že jeho obliba od té doby o něco stoupla. Pouta či pomůcky pro svazování jsou u našich zákazníků dlouhodobě oblíbené. V sexu je vždy dobré zkoušet něco nového, samozřejmě s podmínkou souhlasu obou partnerů, a lehké BDSM hrátky jsou často právě tím ‚kořením‘, které lidé ve svých ložnicích uvítají, byť to možná často nepřiznají,“ dodává Adam Durčák z e-shopu Ruzovyslon.cz

Diskuse ke článku
.