Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Znáte sexting? Nahé fotky si posílají i děti! Nejsou to i ty vaše?

9. února 2017 | 06:00

Elektronické rozesílání erotických zpráv, fotek i videí je mezi mladými Čechy čím dál oblíbenější. Oproti jiným zemím jsou však naši nezletilí ještě poměrně zdrženliví. Například v Irsku provozuje sexting neuvěřitelná čtvrtina teenagerů.

Sdílení zpráv či obrázků s intimním obsahem se podle Centra prevence rizikové virtuální komunikace (PRVoK) věnuje 10 procent českých teenagerů. Zatímco v USA odeslalo fotografie či videa zachycující vlastní nahé či polonahé tělo až 20 procent mladistvých, stále mladí Američané nedosáhli na rekordní Irsko.

Většina mladistvých sdílí erotický obsah se svým současným partnerem či partnerkou, až 15 % ho ale odeslalo člověku, kterého znalo pouze přes internet. Nejrozšířenější je sexting mezi studenty ve věku 14 až 17 let, nevyhýbá se ani mladším ročníkům. Průzkum irského Výzkumného centra proti šikaně odhalil, že podobné aktivity provozuje 4,4 % chlapců a 1,6 % dívek ve věku 11 až 16 let.

Kvůli nízkému věku a téměř nulové informovanosti mladí lidé důsledky sextingu podceňují. „Může za to především nedostatek relevantního a srozumitelného vzdělávání v dané problematice na školách. Co na začátku vypadá atraktivně nebo zábavně, může velmi brzy postavit jednu stranu do pozice šikanované oběti, která nad snímky ztrácí kontrolu, a druhou stranu za hranice zákona,” přibližuje Adam Durčák ze sexshopu Růžový slon, který se mimo jiné věnuje i problematice sextingu a kyberšikany. „Zatímco v partnerském vztahu může výměna vzrušujících vzkazů či fotografií partnerům přinést nové sexuální podněty, sexting jakožto samostatná činnost provozovaná s neznámým člověkem je problematický,“ doplnil Durčák.

ZDE najdete více informací!

Autor: red