Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Promiskuita Češek se zvyšuje, tvrdí průzkumy

Promiskuita je v dnešní době hodnocena zcela odlišně než dříve
18. května 2014 | 11:00

Máme jednadvacáté století a pokud se řekne slovo promiskuita, jsou na ni názory velice rozdílné. Samozřejmě je také důležité v jakém prostředí se pohybujete, protože v některých sociálních skupinách je zcela nepředstavitelné, mít více než pět partnerů za život a jinde je to hranice, na které se teprve začíná.

V každém případě, dle nového průzkumu Sexuologického ústavu 1. Lékařské fakulty v čele s PhDr. Petrem Weissem, vyplývá, že počet sexuálních partnerů žen každoročně přibývá. Zatím, co v roce 1993 jich bylo za život přibližně 5, nyní jich je o jednoho více. Nárůst není nijak markantní, ale počet se zvyšuje.

Sexuologové se také shodují na tom, že ženy mají v podobných testech tendenci nepřiznávat reálný počet partnerů, a to ať už vědomě nebo proto, že na některé prostě nechtějí vůbec vzpomínat, tak je vytěsnily z hlavy. Naopak muži, kteří mají v průměru 10 partnerek za život, prý mají naopak tendenci si počet partnerek zvyšovat.

V podpatcích budete působit velice svůdně a žensky.
Autor: shutterstock.com


Tento fakt je dán především tím, že u mužů je otázka plodnosti a schopnosti najít si partnerku žádoucí. Je to jako všude v přírodě, nejsilnější samec vždy vyhrává. Kdežto od žen se očekává, že jejich nejsilnější stránkou bude především věrnost.

Promiskuita, tedy častější střídání partnerů, je také mnohem vyšší v oblastech s vyspělejší ekonomikou nebo větších městech. Jedna holandská studie právě zkoumala vztah promiskuity a materiálního zajištění. Zjistilo se, že společně s penězi a vyšší funkcí, se přímo úměrně zvyšuje sebevědomí a pocit moci, který dává lidem pocit, že mohou druhé pohlaví oslovit, navázat kontakt a dochází tak k mnohem častějšímu střídání partnerů.

Lidé spojují promiskuitu s nevázaností, nestálostí a lehkomyslností, ale v dnešní době, není úplně lehké najít si partnera. Mnoho žen se snaží seznámit  a najít toho pravého a při svém výběru mnohdy sáhnou vedle, protože naráží na lovce, kteří je chtějí jen na sex a pak je nechají jít. Takové zkušenosti jsou pro mnoho žen velice frustrující, ale pokud zůstanou sedět zavřené doma, těžko se s někým seznámí a najdou toho pravého. Není tedy úplně správné odsuzovat hned ženy za střídání partnerů a posuzovat jejich morálku na základě počtu milenců.
Kdo si hraje nezlobí, říká se, ovšem trošičku toho zlobení nikdy neuškodí
Autor: shutterstock


Jsou samozřejmě ženy, které vyhledávají sexuální dobrodružství, ale je také prokázáno, že muži nejvíce střídají partnerky kolem dvacítky, kdežto ženy až kolem třicítky. Británie je jedinou zemí, kde vedou v promiskuitě ženy nad muži. Patříte-li tedy k ženám, které v životě navázaly sexuální kontakt s více než deseti muži, není to v tomto století nic tak hrozného. Nejdůležitější je to, zda jste k těmto partnerům přistupovala zodpovědně. Protože chránit se, je nejdůležitější!