Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Kamarád jen na sex? Takový vztah dá zabrat více než manželství!

Velmi často se stává, že zpočátku oba chtějí opravdu totéž. Žádné city, jen sex...
5. prosince 2013 | 11:45

Nespoutaný sex, užívání si, žádné závazky, ani city. Zní to skvěle. Ale to, co na začátku vypadá jako úžasný nápad, je ve skutečnosti vztah s velmi přísnými pravidly. V jistém smyslu mnohem tvrdšími a závaznějšími, než jsou ta v manželství.

Hormon lásky úřaduje

Velmi často se stává, že zpočátku oba chtějí opravdu totéž. Žádné city, jen sex. Postupně se však jeden přece jen zamiluje nebo se začne chovat majetnicky. Zamilovanost se častěji přihodí ženám než mužům. Muži zase časem začnou být žárliví až násilní, i když to samozřejmě může být občas i naopak. V každém případě není na vině věrolomnost, ale samotný sex a s ním spojený hormon, který po sexu zaplaví náš mozek - oxytocin, který je nazýván také hormonem lásky. I když zpočátku mezi oběma skutečně žádná láska není a do vztahu šli opravdu s dobrými úmysly zůstat "jen" u sexu bez závazků, oxytocin může jejich chování postupně změnit. Bohužel u každého jinak.

...
Autor: Shutterstock
Problém nastává v moment, když se chování výrazně mění jen u jednoho z partnerů, takže jeden chce stále jen sex bez závazků a druhý chce najednou závazky. Když už oba nechtějí totéž, je třeba si to přiznat a vztah co nejrychleji ukončit. Jaký je ideální konec ideálního přátelství s benefity? "Řekli jsme si, že když se vrátím a stále to bude takové, tak budeme spolu," vzpomíná Martina. Jenže nebylo. Petr si mezitím našel přítelkyni a později se s ní oženil. I Martina si našla životního partnera a má s ním dnes dvě děti. Není to však úplný happyend.

sex
Autor: Shutterstock.com

Problém nastává, když se chování výrazně mění jen u jednoho z partnerů, takže jeden chce stále jen sex bez závazků a druhý chce najednou závazky. Problém nastává, když se chování výrazně mění jen u jednoho z partnerů, takže jeden chce stále jen sex bez závazků a druhý chce najednou závazky.

Odhadněte už na schůzce jaký bude milenec.
Autor: shutterstock.com
Ztratila spřízněnou duši

"Nejsme už s Petrem kamarádi. Velmi mi chybí  byl můj soul mate - moje spřízněná duše. Vím, je to takhle správně a nic bych na tom příběhu nezměnila, ale bylo to úžasné dobrodružství, jeden z mých top vztahů. Upřímný a ať to zní pro nezainteresované jakkoli divně, nesobecký. Nechtěli jsme se navzájem připoutat, ale přitom jsme si dali všechno. Nejen sex, kamarádství a podporu, ale i svobodu."

...
Autor: shutterstock.com
Možná kdybychom se zeptali Petra, dozvěděli bychom se úplně jiný příběh o nešťastně zamilovaném chlapci, který si dokázal najít lásku až poté, co se odpoutal od té první, které předstíral, že je to jen o sexu, a doufal, že jednoho dne z toho bude opravdová láska. To, co na začátku vypadá jako úžasný nápad, jen užívání si a žádné komplikace, sex, blízká duše a žádné závazky, je ve skutečnosti vztah s velmi přísnými pravidly. V jistém smyslu mnohem tvrdší a závaznější než manželství. Pokud nechceme později trpět, je třeba je dodržet.

Není přece jen jednodušší hledat si rovnou opravdovou lásku?

Autor: Elena Akácsová/Eva, lena