Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Pozor! Nepravidelný sex způsobuje smrt

Ilustrační foto. Je-li doma zvykem milovat se jen o Vánocích, zadělavá si pár na infarkt!
11. dubna 2011 | 16:37

Sex bez tréninku je víc nebezpečný, než kdyby vůbec neproběhl. Každý zná jeho blahodárné účinky - lepší pleť, vyplavené endorfiny a spalování kalorií, ale všechno má svůj rub a líc. Sváteční sex může mít zcela fatální důsledky.

Aby sportovec podal kvalitní výkony a nezničil si přitom zdravím, musí pravidelně trénovat. Sex je také fyzicky namáhavá aktivita, stejně jako sport. Ani v této oblasti se tedy nevyplatí usnout na vavřínech a užívat si radovánky jen jednou za měsíc. Nestačí ani jednou o víkendu. Podle vědců je ideální, když si pár zadovádí minimálně třikrát týdně. Pak se teprve výrazně snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění.

Dr. Issa Dahabreh z kliniky v Bostonu vydala studii ohledně spojení fyzické námahy se zvýšeným rizikem infarktu či mrtvice. Co se týče sportu, většina lidí tuší, že trénink má začít nenásilně. Zhuntovat si tělo po prvních třech hodinách v posilovně může mít těžké následky. A začínající sportovci tuto pravdu berou v potaz.

Trénink je základ

Málokdo však považuje za fyzickou námahu něco tak příjemného, jako je sex. Přitom 20 minut dostatečně vášnivého sexu se může rovnat dvěma hodinám běhu. Pokud se pár bude chtít opravdu vyžít po delší době, riziko infarktu a mozkové mrtvice se tedy oproti jedincům, kteří delší dobu sexuálně abstinují, mnohonásobně zvyšuje.

Co tedy vědci doporučují? Pomalý rozjezd, ale zato víckrát do týdne. Jak se říká opakování - matka moudrosti. Sportovci také přece nechodí do posilovny jen jednou za rok.

Autor: evak, Klena