Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Dámy, POZOR: Mladí milenci škodí zdraví!

Fotografie
3. října 2009 | 23:33

Jsou v módě. Mladíci jako milenci starších žen. Příkladem jde americká herečka Demi Moore (47) s Ashtonem Kutcherem (31).

U nás se některé páry už rozešly – Lucie Bílá (43) a Václav Noid Bárta (28), Simona Krainová (36) a Jiří Hudler (25), jiné zůstávají – Bára Basiková (46) a Petr Polák (31) , Iveta Blanarovičová (45) a Marek Pillo (33). Odborníci ale tvrdí, že takový vztah může škodit zdraví žen...

Řecký filozof Aristoteles odrazoval muže od sňatku s mnohem mladší ženou, která prý bude v posteli nezkrotná. Sám ovšem se své rady nedržel, když se ve 62 letech oženil se svou mladou hospodyní. Dnešní psychologové naopak varují starší ženy, aby si nezačínaly s mladíčky. Mnohé si totiž myslí, že se tak ve středním věku díky jim omladí.

Nerovné vztahy

Ještě před několika málo desetiletími platilo, že ženy, které si vzaly podstatně mladšího muže, a byly to jen výjimky, byly svým okolím posuzovány velmi nepříznivě. Zato muž, který si vzal ještě podstatně mladší partnerku byl ve společnosti uznáván jako velmi schopný. To se v posledních letech změnilo, také díky celebritám, které jdou příkladem. Dnes už věkový rozdíl mezi starší ženou a mladším mužem nikoho neudivuje. Přesto vědecké studie ukazují, že právě tento poměr ročníků není dobrý pro ženy.

406815:gallery:true:true

Pozor na mladíky!

Podle vědce Svena Drefahla z Institutu Maxe Plancka pro výzkum demografie v Rostocku platí pravidlo: Čím starší je žena, než její partner, tím větší je riziko úmrtí. Například je-li její náskok před ním sedm až devět let, má o dvacet procent větší riziko smrti, než její stejně stará kolegyně, která žije s mužem stejného věku. Působí to prý na ně skoro jako velká spotřeba cigaret, i když si myslí, že nacházejí pramen mládí. Je otázkou, proč to tak je.

„Možná je to proto, že tyto ženy jsou stále ještě svým okolím někdy odsuzovány a žijí jako outsiderky,“ míní Drefahl. Každá odchylka od sociální normy přináší totiž více rizik onemocnění ze stresu. Ten samozřejmě ovlivňuje naše zdraví. Jiné vysvětlení nepoměru ve vztazích starší muž – mladá žena a mladší muž a starší žena je možná v materiálním zajištění. Zatímco starší muži bývají dobře zajištěni, ženy ve středním věku s tím mají problém a pokud je jejich milenec náročný, stresuje je to.

Mužům mladé ženy svědčí

Sven Drefahl v letech 1990–2005 studoval život dánského obyvatelstva. Došel k názoru, že muži žijí tím déle, čím mladší jejich partnerka je. Když je muž o sedm až devět let starší než jeho žena, má o jedenáct procent menší riziko úmrtí, než stejně staří muži, kteří žijí v rovném manželství. Možná je to také v tom, že v případě nemoci se mladší žena může lépe o svého muže starat než jeho vrstevnice. Mladé ženy udržují také své muže v aktivním životě, i když je nemusí zrovna nutit k nějakému zběsilému tempu.

Autor: INT, zp
Klíčová slova: milenci, milenec, zdraví
Diskuse ke článku
.