Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Protiklady se přitahují! Je to ale vážně pravda?

Protiklady se přitahují!
13. června 2022 | 06:00

Napadne vás to hned, když vidíte na první pohled nesourodý pár, kterému to i přes značné rozdíly klape. Má ale takový vztah budoucnost?

Vždycky jsem toužila po citově založeném umělci, který bude celé dny přemýšlet nad hloubavými otázkami. Zkrátka aby to měl stejně jako já. Takového člověka jsem k sobě skutečně našla. Vztah s ním ale skončil překvapivě brzy. Mé představy sice naplňoval, ale zjistila jsem, že je v některých věcech stejně nepraktický jako já, navíc je naprosto psychicky labilní a jeho neustálé hloubání mi pak už pěkně lezlo na nervy. Nejpevnější vztah jsem naopak měla s klukem, který byl technického zaměření a uvažoval velmi racionálně. Tedy přesný opak! To, že s partnerem nesdílíte stejné zájmy či názory, máte rozdílné povahy a odlišné chuťové pohárky, tedy ještě neznamená, že to nebude klapat. V některých ohledech je ale třeba hledat společné řešení.

Video se připravuje ...
Čínský horoskop 2022 - Láska a vztahy • VIDEO: Videohub

Vášeň mezi plus a minus

„Každá dvě tělesa na sebe vzájemně působí stejně velkými silami opačného směru,“ říká třetí Newtonův zákon akce a reakce. A platí to i ve vztazích. Představte si vztah jako baterku – vy jste jeden pól a partner opačný. Aby to mezi vámi jiskřilo, musíte mít opačné náboje. Vzniká tím přitažlivá a zároveň odpudivá síla. Tím se mezi vámi také tvoří konflikt. „Čím více odlišností, tím více životodárného napětí, ale také více konfliktů,“ říká psychoterapeut Pavel Špatenka a dodává: „Rozložení mezi odpudivými a přitažlivými silami určuje kvalitu vztahu.“

Vyvážené protipóly

Harmonii ve vztahu tedy nevytvoříte snahou o co největší shodu s vaší drahou polovičkou, ale dostatečnou odlišností, díky které se budete vzájemně doplňovat a přiživovat vášeň a napětí. Bez něho by vás vztah za chvíli začal nudit a žili byste vedle sebe jako dva kamarádi nebo jako bratr a sestra. Je tedy naprosto v pořádku, když máte rozdílné profese, koníčky, přátele, povahy, talenty a životní zkušenosti. „Mít různé zájmy podporuje autonomii. Navíc je to pro vztah doopravdy zdravé a napomáhá to člověku k tomu, aby si ve vztahu udržel část svého individuálního já,“ tvrdí psychoterapeutka Rachel Wright.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Autor: Štěpánka Bínová