Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Jste hysterka, nebo jen velká citlivka? Víme, jak s hypersenzitivitou pracovat

  • citlivka
    25. dubna 2021 | 06:00

    Na jedné straně se lépe vcítíte do ostatních, na straně druhé vás dokáže vykolejit situace, nad kterou jiný mávne rukou. Okolí vás pak vidí jako hysterku.

    Tím, že běžné situace prožíváte intenzivněji než ostatní, se často stresujete. Hypersenzitivita neboli syndrom HSP (Highly Sensitive Person – vysoce citlivý člověk) je definována jako snadná zranitelnost citů. Poprvé tuto vlastnost pojmenovala klinická psycholožka Elaine Aron, která studovala ty, kteří na většinu věcí v okolí reagovali citlivěji než ostatní.

  • Jako citlivka se už narodíte

    Hypersenzitivní se člověk už narodí, a přestože se o syndromu zatím moc nemluví, nejedná se o nic neobvyklého. Odhaduje se, že na světě do této kategorie spadá 15 až 20 procent populace.

  • Útěk do samoty

    Nadměrně citliví lidé jsou neobyčejně vnímaví a často rozeznávají i ty nejjemnější detaily chutí, umění, hudby nebo vůní. Mohou je rozrušit hlasité zvuky i příliš jasné světlo. Oni pak touží utéct a schovat se do klidu a samoty. Také bývají velmi empatičtí, protože si více uvědomují pocity druhých. S tím jde ale také ruku v ruce například zvýšená citlivost na kritiku. „To, co většinu lidí nechá klidnými, ten citlivý prožívá intenzivně ještě dlouho poté,“ říká psycholožka Alexandra Hrouzková a dodává, že pro tyto jedince je typické vyhýbání se konfliktům.

  • Syndrom se nedá diagnostikovat

    HSP není klinickou diagnózou, proto je jeho rozpoznání složitější. Orientačně se dá určit pomocí různých testů na internetu či v knihách. Existuje také metoda, která vyhodnocuje elektrické aktivity mozku ohledně různých podnětů. Syndromem se zabývá již řadu let zážitková pedagožka a terapeutka Alena Wehle, která pořádá i řadu různých seminářů. Podle ní dokáže většina hypersenzitivních lidí svou citlivost sama rozpoznat na základě podrobnější analýzy sama sebe. „Je to podle toho, jak reagují na podněty, jak bývají unavení a co všechno v běžném životě vnímají," vysvětluje.

    Tématu vysoce citlivých lidí se věnuje od roku 2016, kdy se rozhodla dostat citlivost a ohleduplnost do společnosti. „Hypersenzitivita není vlastnost, kterou by se člověk mohl naučit nebo kterou by mohl během života nějakým způsobem získat. Pro spoustu lidí je vysoká citlivost v životě omezením a břemenem, ale když se naučí se svými city zacházet, jsou schopni mít mnohem kvalitnější a naplněnější život než ostatní lidé, kteří toho vnímají méně," uzavírá.

  • První pomoc pro citlivky

     

    Uzemněte se. Uzemnění pomáhá být v přítomnosti, tady a teď, být ve svém středu a mít nad sebou kontrolu. A když nad sebou budete mít kontrolu, dokážete usměrnit myšlenky i emoce. Nejefektivnější je, když si pro sebe cíleně vymezíte každý den malou chvilku a postavíte se jen tak nohama na zem. Nejlépe venku, bosa, pomyslně se ale můžete uzemnit i na podlaze v bytě. Zhluboka dýchejte. S každým výdechem vypouštíte strach, obavy, nebo dokonce zlobu. Dejte do toho úplně všechno a pošlete to do země. A s každým nádechem přijímejte klid. Pomoct mohou i různé fyzické činnosti: cvičení, jóga nebo klidně úklid v domácnosti. Tady všude zapojujete své tělo, aby spolupracovalo s myslí.

  • Jak s nadměrnou citlivostí pracovat?

    Řada citlivých lidí bojuje s nepochopením, nízkým sebevědomím a kvůli výjimečné empatii a vnímání je pro ně náročné najít podporu v podobě kvalitní terapie. Podle doktorky Hrouzkové mnohdy pomůže už jen samo uvědomění si, že může jít o hypersenzitivitu, což daným jedincům vysvětlí mnohé z vlastního chování. Oni se tak díky tomu mohou konečně uvolnit. Klíčové je přijmout sama sebe, respektovat vlastní výjimečnost a neignorovat specifické potřeby. Pomáhá projít si situace, kdy vám nebylo dobře, a zamyslet se, jak byste reagovala, kdybyste věděla, že jste hypersenzitivní. „Největší výzvou vysoce citlivých je naučit se regulovat množství podnětů a sociální interakce tak, aby jim bylo dobře a nebyli zahlcení,“ říká Alena Wehle.

  • Hypersenzitivita jako výhoda

    Hypersenzitivní lidé jsou často velmi kreativní a může jim pomoct i rozvíjení těchto přirozených vloh v oboru, který jim svědčí nejvíce – ať už se jedná o hudbu, psaní, malování nebo třeba vaření či pečení. Když se svou podstatou nebojují, ale využijí ji jako schopnosti všimnout si jemnosti v každodenních situacích, mohou se z nich stát velmi spokojení lidé, kteří mají jedinečný dar učinit šťastnými i ostatní. Vrozená empatie a schopnost naslouchat z nich dělají věrné a spolehlivé společníky.

     

    Další zajímavé články naleznete v novém čísle Blesku pro ženy. Seženete ho na stáncích nebo si ho můžete v tištěné či elektronické podobě objednat v našem iKiosku ZDE >>>

     

     

     

     

Autor: Jindra Pelikánová
Diskuse ke článku
.