Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Máte dceru? Tohle jsou věci, které jí nesmíte zapomenout říct

17. března 2021 | 06:00

To, jak matky přistupují k výchově svých dcer, je rozhodující pro jejich budoucí životní úspěchy – či neúspěchy. Dospívání je složité a to, jak budete přistupovat ke své dceři, může mít vliv na její sebedůvěru. Chcete přece, aby se z vaší dcery stala silná žena.

Vychovávat dceru je velká zodpovědnost. A hodně důležité je, jak k výchově přistupuje matka. Budete-li v dceři neustále podporovat to, že není dost dobrá, a kritizovat ji za cokoli, nikdy z ní nevyroste silná a sebevědomá žena. Tohle jí říkejte každý den.

Buď vděčná za přítomnost

Je fajn plánovat do budoucnosti, ale ty žiješ teď a tady. Užívej si přítomný okamžik, nesuď se a nehodnoť. Buď vděčná za vše a pozorná ke všemu, co ti život přináší. Udělej pro sebe to nejlepší, co můžeš, a neboj se žádné výzvy.

Starej se o své tělo i duši

Myslet sama na sebe není sobectví, je to potřebná nutnost. Jez správná jídla, cvič a dobře spi. Mysli taky na své duševní zdraví – i tvá duše vyžaduje potravu.

Buď věrná sama sobě

Respektuj se. Nenech se zviklat názory druhých jen pro to, aby ses zalíbila. Znej své silné stránky, abys na nich mohla pracovat. Hledej v sobě to nejlepší, i když máš opačný pocit. Nauč se čelit životním výzvám. Když ti někdo řekne, abys udělala něco, co nechceš, nedělej to. Je zdravé nastavit své vlastní hranice a naučit se říkat ne.

Nikdo není dokonalý

Každý máme něco, co nám nejde nebo v čem se nám zrovna nedaří. Někdo zápasí s váhou, tělesným handicapem, duševní chorobou nebo vnitřním osobním démonem. Přijmi fakt, že nikdy nebudeš dokonalá – a nikdo taky není. Jsi člověk, který může klopýtnout i padnout, ale musí zase vstát.

Jsi krásná

Není potřeba vytvářet si falešný ideál krásy. Buď si jistá, že ani ty sebekrásnější holky, které vídáš na obrazovce nebo v časopisech, nevypadají ve skutečnosti přesně tak. Existuje Photoshop, který upraví, cokoli bude kdo chtít. Vždy si pamatuj, že jsi krásná – zvenčí i uvnitř. Nezáleží na tom, co nosíš, jaký máš účes nebo jak jsi vysoká či tenká. Jsi nádherná. Krása je v očích toho, kdo se dívá.

Život není závod v popularitě

Nikdy neztrácej pocit sebe sama. Měj kolem sebe skutečné přátele. V určitém okamžiku možná zjistíš, že někteří za tvou pozornost nestojí. Nemusíš se honit za tím, abys byla za každou cenu populární. Udělej si ve svém životě prostor pro lidi, kteří za to stojí. Skuteční kamarádi tě budou mít rádi vždycky, ať jsi, jaká jsi.

Zůstaň otevřená všemu novému

Nezavírej se před novými příležitostmi ani lidmi. Buď pořád otevřená a zvídavá, aby ses o sobě co nejvíc dozvěděla. Každý nový člověk, který ti vstoupí do cesty, pro tebe může něco znamenat.

Dělej to, co máš ráda

Pracuj na svých silných stránkách, tvrdě na sobě pracuj, ale nikdy neztrať z dohledu své sny. Ve skutečnosti hodně dětských snů vede ke šťastné budoucnosti a práci, která tě bude naplňovat. Nenech si namluvit, že nemůžeš dělat to, co chceš nebo po čem hluboce toužíš. Vždy dělej to, co miluješ. Pak budeš nejúspěšnější.

Důvěřuj sama sobě

Budou chvíle, kdy o sobě budeš pochybovat. Stůj nohama pevně na zemi a důvěřuj sama sobě a své intuici. Ty sama nejlíp víš, co je správné.

Chyby nejsou špatné

Na cestě k úspěchu i štěstí můžeš udělat spoustu chyb. Uvědom si je, ale nenech se jimi srazit na kolena. Chyby jsou součástí života a někdy jsou nevyhnutelné. Ty nejsi špatná nebo neschopná jen kvůli tomu, že jsi udělala chybu. Pokračuj dál a buď vděčná za všechny životní zkušenosti. Selhala jsi jednou, nic to neznamená. Z každé „nehody“ se můžeš zotavit!

Nejsi sama

I když se dostaneš do jakékoli lapálie, věř, že nikdy nejsi sama. Nezáleží na tom, jestli ti je 16 nebo 46, pořád tu budu já. Možná ti nedám pokaždé správnou odpověď nebo radu, ale vždy ti budu naslouchat.

Buď milá

Vždy se snaž být v životě k lidem laskavá a milá. Láska je důležitá. Být soucitná a nabídnout pomocnou ruku a štědré srdce, to znamená hodně a může to změnit tvůj život k lepšímu. A nezapomeň být milá i sama k sobě.

Budu tě vždycky milovat

Bez ohledu na cokoli – pořád budu tvá máma a budu tě mít ráda. Budu tvým neviditelným řetězem, člověkem, který tě rozveselí nebo tě podrží ve chvíli, kdy ti bude špatně.

VIDEO: Podívejte se na pár tipů, jak být tím nejlepším rodičem.

Video se připravuje ...
 • VIDEO: Maminka / video Adam Balažovič

 

Náš tip: V aktuálním čísle magazínu Blesk pro ženy najdete článek Matky, které milují i ničí. Přečtěte si další příběhy žen, jimiž otvíráme téma, které trápí řadu žen a jemuž se budeme i nadále věnovat. Čtěte Blesk pro ženy, který můžete koupit v novinových stáncích nebo v tištěné či elektronické podobě v našem iKiosku ZDE, a sledujte náš web i projekt Nejsi v tom sama!

Autor: red

 

 

Autor: aši