Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Příšerná tchyně? Víme, jak s jeho matkou vyjít co nejlíp

  • tchyně
    8. prosince 2019 | 06:00

    Obě milujete jednoho muže, a přesto spolu musíte celý život vycházet. Vztah tchyně a snachy nebývá často jednoduchý. Přesto bychom se měly pokusit s maminkou svého partnera najít rozumnou řeč. Jak tedy na tchyni, aby to alespoň v základech klapalo?

    Málokterá žena má to štěstí, že báječně vychází s matkou svého partnera, mnohem častější je tiché trpění se obou žen navzájem. Vždyť vtipů o tchyních je snad stejně jako o policajtech. Jenže pokud i vy bojujete s tchyní, která se vám pořád plete do života, neustále vám radí, poučuje vás, kritizuje a komanduje, k smíchu vám asi moc nepřipadají. Fakt, že vztahy s tchyní bývají obtížné, je prokázán mnoha výzkumy. Tchyně bývá i důvodem mnoha rozvodů. Jenže ženu, kterou vám život „přibalil“ s partnerem, nemůžete vrátit ani vyreklamovat. A ať se vám to líbí nebo ne, má na vašeho chlapa obrovský vliv. A je také ženou, kterou dost možná budete jednou potřebovat, ať už co se týče hlídání dětí nebo rad. Jak tedy k tchyni přistupovat, aby vaše rodinné vztahy byly co nejlepší? 

  • Nastavte si pravidla

    tchyně
    Autor: iStock

    Každý vztah by měl mít svá pravidla, ať už jde o vztah milostný, vztah rodičů a dětí nebo vztah tchyně a snachy. Čím dříve si taková pravidla nastavíte, tím dříve se váš vztah ustálí. Pokud vaše tchyně má tendence mluvit vám úplně do všeho, vařením počínaje a sexuálními praktikami konče, nenechte si to líbit a stanovte si hranice, kam až může zajít. Pokud to neuděláte brzy, s každým společně stráveným rokem to půjde hůře. A to nejen co se týče neohlášených návštěv. Později půjde třeba o výchovu dětí. Jestli tedy dáte hned najevo, že máte svůj názor na určité věci či životní situace, spíš se vyhnete později tomu, že vám bude do všeho mluvit.

  • Hledejte pozitiva

    tchyně
    Autor: iStock

    I když se vám to zdá třeba nemožné a máte pocit, že něco pozitivního na této dámě budete hledat jen těžko, určitě to ve skutečnosti není tak špatné, jak se zdá. Možná už jste příliš zaujatá. Tchyně se možná občas chová tak, že byste ji radši neviděla, ale vy také máte přece své chyby. A i ona vás musela přijmout takovou, jaká jste. Možná i ona měla trochu odlišné představy o své snaše. Hledejte to, v čem si porozumíte, ne to, co vás bude rozdělovat. I když třeba nenajdete společnou řeč, co se týče vaření nebo udržování pořádku, možná máte stejnou vášeň pro knihy nebo cestování nebo jiné koníčky.

  • Občas jí dejte za pravdu

     

    tchyně
    Autor: iStock

    Pravidlo „maminka má vždycky pravdu“ platí u maminek partnerů dvojnásobně, proto se ani nesnažte se s tchyní moc přít. A také nezapomínejte, že stejně jako v partnerském vztahu, tak i ve vztahu s tchyní je občas potřeba nějakého kompromisu. A tak je někdy zapotřebí udělat malý ústupek, ze kterého se může stát velké gesto. Zkuste vzít názory a rady tchyně občas v úvahu. Možná zjistíte, že nebyly zas tak špatné, jak jste si myslela.

  • Jednejte s ní narovinu, ale slušně

    tchyně
    Autor: iStock

    Uhájit si své tak, abyste si tchyni nepostavila proti sobě, bývá jeden z nejtěžších úkolů. Pokud se vám nelíbí, co dělá, nestěžujte si pořád jen manželovi. Nezapomeňte, že tchyně je a vždycky bude jeho matkou, a tak vztah mezi nimi bývá velmi silný. Neustálým stěžováním si proti sobě budete štvát tchyni i manžela. A to by nemuselo dopadnout dobře. Raději si to vyříkejte samy, z očí do očí. Nejdůležitější je vaše jednání, které by mělo být asertivní, ale zároveň zdvořilé. Montuje se vám neustále do života? Řekněte jí slušně, že si to nepřejete, že ji ráda uvidíte, ale ve svém domě jste paní vy. Měla by to respektovat. Nelíbí se jí, jak vedete domácnost? Vyslechněte její připomínky, ale nenechte se terorizovat. Dejte jasně najevo, že i když to není podle jejích představ, i vy chcete pro jejího syna to nejlepší.

  • Udělejte si na ni čas

    tchyně
    Autor: iStock

    To, že se budete tchyni co nejvíce vyhýbat, vašemu vztahu nijak nepomůže. I když je všem jasné, že z vás nebudou nikdy žádné velké kamarádky, nevzdávejte to. Zkuste se překonat a udělat vstřícný krok tím, že jí občas zavoláte jen tak. Nebo vymyslete nějakou záminku, s čím potřebujete poradit – například s vařením. Určitě se bude cítit důležitá a vy u ní stoupnete v ceně, když projevíte zájem a snahu. A proč byste také někdy nemohly společně zajít na kafe či výstavu? Nezapomeňte, tchyně je také jen člověk a výhrady k vám má třeba jen proto, že vás ve skutečnosti nezná. Dejte tomu tedy šanci a poznejte se blíž. Možná to nakonec bude docela fajn a vaše vztahy se časem vylepší.

     

Autor: beni
Diskuse ke článku
.