Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Rozejít se, nebo na vztahu ještě zapracovat? Tyto signály naznačují, že je konec

  • 3. listopadu 2019 | 06:00

    Chodíte spolu pár let, ale máte pocit, že společný čas už zdaleka není takovým potěšením jako dřív? Máte dojem, jako byste žili spíše vedle sebe než spolu? Nejspíš se nacházíte v přechozeném vztahu. Jaké další varovné signály vám mohou pomoci si uvědomit, že váš vztah se blíží ke konci a je nejvyšší čas něco podniknout?

    Termín přechozený vztah není žádné laické označení. Je to odborný termín, který se v psychologii normálně používá. U každého vztahu je krize individuální,  výzkumy ale ukazují, že u většiny párů se tak děje mezi čtvrtým a šestým rokem soužití. Jde o vztahy, ve kterých jsou lidé spíše ze zvyku, ze setrvačnosti nebo z nedostatku odvahy odejít. Jsou charakteristické absencí lásky, přitažlivosti či společných zájmů.

    Jak jste na tom vy? Zpozorněte, pokud se vás týkají následující body, které značí, že se i váš vztah ocitl v mrtvém bodě a že je na čase se rozhodnout, jestli v něm má smysl dál zůstávat.

  • Přitažlivost se vytratila

    Autor: istock

    Váš partner vás už nepřitahuje tolik jako na počátku vašeho vztahu? To, co vám dříve imponovalo, vám nyní připadá jako zcela samozřejmé, nebo se vám to dokonce už nelíbí? Pokud ani sex není, co býval, a berete ho jako rutinu, nebo dokonce jako povinnost a nedaří se nijak navrátit ztracenou vášeň, je to jasný signál, že je něco špatně.


  • Nemluvíte spolu

    Autor: istock

    Jednou z nejdůležitějších věcí ve vztahu je komunikace. Nejspíš si ještě dobře vzpomínáte, jak jste si spolu na začátku dokázali povídat celé hodiny. Je přirozené, že po letech tomu tak nebude každý den, ale pokud se do společné konverzace nutíte, máte pocit, že veškerá témata jste vyčerpali a že najít společnou řeč je stále těžší, není to normální. Jestliže vás ani nezajímá, co druhý celý den dělal, a mlčení je pro vás to nejlepší, je to začátek konce.

     

  • Všímáte si hlavně chyb a negativ

    Autor: istock

    Přitažlivost se vytratila kamsi daleko a negativní partnerovy vlastnosti se vám zdají výraznější a významnější než kdykoli předtím? Iritují vás i obyčejné maličkosti, které vám třeba ještě na začátku vztahu nevadily nebo vám připadaly roztomilé, či dokonce sexy? To, co dříve nebylo žádný problém, je najednou důvodem k častým a většinou zbytečným hádkám...


  • Pochybujete, zda je to ten pravý

    Autor: istock

    Máte pocit, že spíše žijete vedle sebe než spolu? Přemýšlíte často o tom, jestli na vás tam někde venku čeká někdo úžasný a že vy se současným partnerem ztrácíte šanci na životní štěstí? Dalším charakteristickým signálem přechozeného vztahu je právě ztráta jistoty, že vedle této osoby chcete zestárnout.

     

  • Netrávíte spolu čas

    Autor: istock

    Společně strávené chvíle vám nepřipadají už tak vzrušující a vzácné a ani se nesnažíte je vyhledávat? Jakmile začnete trávit většinu času s kamarády nebo svými zájmy místo toho, abyste byli spolu, je to špatné.


  • Neplánujete společně budoucnost

    Autor: istock

    Pokud se upřímně zamyslíte nad svou budoucností a narovinu si přiznáte, že ve svých plánech na dovolenou, nové bydlení nebo rodinu nevidíte současného partnera, je to velmi špatný signál. Je dobré zachovat si v partnerství svou nezávislost a toužit i po cílech, které se primárně týkají jen vás, ale i tak byste v těchto představách vedle sebe měli vidět partnera. Pokud tam není, zbytečně spolu ztrácíte čas.


  • Jak tomu předejít?

    Autor: iStock

    Zjistili jste, že jste v přechozeném vztahu, ale přesto se jeden druhého nechcete vzdát? Pak jednejte dřív, než bude pozdě. Nejdříve si vzájemně dejte prostor pro vyslechnutí druhého a následně čas na rozmyšlenou, co s tím uděláte. Pamatujte, že důležité jsou aktivita a vzájemná komunikace. Aby se vztah nepřechodil, musí vás spojovat společný projekt. Pořiďte si psa, začněte podnikat, cestujte, vyzkoušejte nové sporty... Najděte si zkrátka společnou a novou činnost, která vás spojí zase dohromady, která vás bude bavit a přinese do vašeho života změnu.

     

Autor: beni
Diskuse ke článku
.