Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

5 věcí, které podle manželských poradců ničí váš vztah

  • 25. září 2016 | 06:00

    Zapomeňte na hádky ohledně financí, dětí nebo rodinných příslušníků. Ty se čas od času vyskytnou snad v každém dlouhodobém vztahu. Podle párových terapeutů stojí ale úspěšné vztahy na něčem úplně jiném a to, jestli ztroskotají, závisí na zdánlivých maličkostech. Víte, které to jsou? A jste si jistí, že tyto chyby také neděláte?

  • Nemáte své kamarády

    Autor: shutterstock.com

    Jakmile jsme zamilovaní, snažíme se každý volný okamžik trávit s objektem naší touhy. Neměli bychom ale zapomínat na přátele, protože když nejvyšší zamilovanost opadne, přijde okamžik, kdy každý z partnerů potřebuje čas pro sebe. Samozřejmě i zde platí okřídlené "všeho s mírou", ale pravdou je, že vyrazit si jednou za čas na dvojku s kamarádkami nebo si zahrát nohejbal s kolegy z práce je pro vztah osvěžující. Nejenže si (od sebe) odpočinete, ale navíc budete mít i nová témata ke společné diskusi.

  • Podceňujete dotyky

    Autor: shutterstock

    Pokud se neloučíte polibkem, objetí jste nezažila, ani nepamatujete, a sex je pro vás sváteční záležitostí ve stylu na Vánoce a v dubnu, pak jste podle terapeutů na přímé cestě k manželství bez vášně a bez sexu. Pamatujete si ještě na doby, kdy jste začínali a nemohli se od sebe odtrhnout? Samozřejmě sex není všechno, ale pokud ze vztahu vymizí i ty drobné láskyplné dotyky a nepohladíte se ani v posteli před usnutím, jste už spíše přáteli než životními partnery. A právě v takových situacích nejčastěji dochází k nevěře.

  • Obklopujete se špatnými přáteli

    Autor: Shutterstock.com

    Přestože mít přátele je pro vztah důležité, pokud jejich partnerské vztahy nejsou dlouhodobě v pořádku, může to mít podle psychologů negativní dopad na ten váš. Pokud se všechny vaše kamarádky rozvádějí a stěžují si na své partnery, může se snadno stát, že i vy na tom vašem začnete hledat chyby, které jste dřív neviděla. Stejně tak pokud mají kamarádi vašeho muže ve zvyku flirtovat s jinými ženami, může to změnit standard v chování vašeho drahouška.

  • Nepovídáte si o sobě

    Autor: shutterstock.com

    Pokud se vaše hovory omezily jen na provozní záležitosti ohledně domácnosti, dětí a složenek, máte opravdový problém. I když si ale povídáte o svých zájmech, kamarádech a plánujete dovolenou, součástí partnerských hovorů by mělo být čas od času také téma "my dva". Kdy jste se naposledy vzájemně ujistili v tom, co k tomu druhému cítíte, že si ho stále vážíte za to, co v něm máte, a že vás pořád přitahuje? Nebo naopak – kdy jste se navzájem svěřili s tím, že byste rádi ve vašem vztahu něco změnili?

  • Nudíte se spolu

    Autor: shutterstock.com

    Když spolu něco podnikáte, tak jen kvůli dětem, a pokud je náhodou pošlete k babičce nebo na školu v přírodě, najednou zjistíte, že sedíte sama v kině, zatímco muž si vyrazil s přáteli na pivo místo toho, abyste trávili vzácný čas spolu? A nejhorší na tom je, že vám to vlastně ani nevadí. Pokud se spolu nudíte už teď, pomyslete na to, co budete dělat ve vyšším věku, až děti vyletí z hnízda a vy zjistíte, že žijete po boku někoho, kdo vás vlastně už vůbec nebaví.

Autor: brig
Diskuse ke článku
.