Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Romantiku potřebuje každý vztah: Ta správná ale nespočívá v obřích pugétech a drahých darech

  • ...
    12. února 2016 | 06:00

    S nadcházejícím Valentýnem se společnost nenápadně dělí na dvě skupiny: na ty, kteří na neděli chystají bublinkové lázně, pugéty květin a čokoládová srdíčka, a na ty, kteří demonstrativně na neděli nic nechystají, protože láska se dokazuje přece úplně něčím jiným. Obě skupiny mají své argumenty a obě mají pravdu. Aby láska vydržela, je fajn ji podpořit romantikou. Každému udělá pochopitelně radost něco jiného, na některých věcech se ale šťastné páry shodnou. Které to jsou?

  • Romantika zlepšuje život

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Lidé potřebují snít a romantické filmy a knížky nám dávají zapomenout na strasti všedních dní. Tak to prostě je. Na druhou stranu dokážou také pěkně komplikovat život. Protože ti, kteří věří, že by se něco z filmu mohlo stát i v realitě, bývají v životě mnohem nespokojenější než ostatní. Podle výzkumu amerického profesora Jeremy Osborna z michiganské univerzity jsou tito lidé méně spokojeni se svými partnery. Jasně – oproti těm filmovým jsou vždycky chudší, oplácanější a méně vtipní. "Netvrdím, že romantické filmy způsobují rozvodovost," říká Osborn. "Nikdy nejsou hlavním důvodem, proč vztah skončí. Rozhodně ale nepomáhají." Znamená to tedy, že šťastné páry se obejdou bez romantiky?

  • Romantika poprvé

    Láska nebeská
    Autor: profimedia.cz
    Není to pravda, ba naopak. Romantika je provází vlastně po celou dobu soužití, jen to nejsou taková obří gesta, jaká známe z filmů. Nepotřebují, aby ministerský předseda navštívil besídku našich příbuzných v kostýmech krevet. Nebo nám zaslal krabici s šaty s tím, že za chvíli letíme na otočku do Paříže. Jsou to spíš obyčejné každodenní věci, které se ovšem s narůstajícím stereotypem a s množstvím dnů bok po boku vytrácejí. Jsou ale nenápadnými, malými důkazy toho, že ti dva na sebe myslí, i když spolu nejsou. Že se na sebe těší, až se uvidí. A rozhodně mezi ně nepatří zamilované zprávičky plné sladkých samolepek se srdíčky. Jaké drobnosti to jsou?

  • Romantika podruhé

    ...
    Autor: shutterstock
    Většina z nich chodí spolu večer do postele, i když neusínají ve stejnou dobu. Tráví spolu ale alespoň chvíli v objetí nebo si čtou, nemusí mít sex každý den. Občas si při nákupu na druhého vzpomenou a koupí mu jeho oblíbený sýr nebo tyčinku. Tyto páry se také často objímají a jeden se zajímá o život druhého. Na všechno se dá ovšem udělat výzkum – kolikrát přesně za týden či měsíc to tak má být... Jak že to je  přesně?

  • Deset polibků týdně, tři hádky do měsíce

    Šárka dostávala od Jardy neustále nějaké dary.
    Autor: Shutterstock.com
    Loňská studie americké společnosti OnePoll.com zjistila z rozhovorů s tisícem párů následující věci. Šťastné páry: desetkrát za týden se políbí, sedmkrát se obejmou, mají sex třikrát týdně, desetkrát za měsíc si pořádně popovídají a také si dopřejí tři překvapivá romantická gesta za měsíc. Většinou si také tyto páry dvakrát do měsíce vyrazí někam samy nebo s přáteli na drink. A pozor – také se třikrát do měsíce pohádají. Desetkrát týdně si řeknou, že se milují, a šestkrát do měsíce sledují společně televizi. V objetí.

    Takový "plán na šťastné soužití" je pochopitelně potřeba brát s velkou rezervou. Mnohem důležitější jsou ty věci, které páry zmiňovaly dále: že počítají s chybami druhého, že ho obdivují, že mu věří a že dokážou říct "omlouvám se".

    Bez ohledu na to, kolikrát týdně je to správné, šťastné páry nedělají velká gesta, ale tyhle maličkosti. A je úplně jedno, jestli je zrovna Valentýn nebo ne.

Autor: is
Klíčová slova:  štěstí, láska a vztahy, partneři, muž, žena, láska, sex
Diskuse ke článku
.