Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

14 originálních nápadů, jak si zpříjemnit Valentýna

10. února 2016 | 10:00

Zapomeňte letos na klišé a nekupujte čokoládu, máme pro vás totiž 14 nápadů, které si můžete připravit doma a zpříjemní vám valentýnský večer. Navíc Valentýn je letos v neděli, tak proč si neudělat rovnou celý zamilovaný víkend plný drobných překvapení pro vaši lásku i kamarádky?

Zaútočte letos na všechny smysly a zvláště pak na čich. Asi vás napadne, že vás budeme nabádat ke koupi parfému, ale není to tak docela pravda. Novou vůni si klidně pořiďte, jestli vám udělá radost, ale zkuste si také doma vyrobit růžovou vodu. Ta má mnohem víc využití, než byste možná čekaly. Můžete ji použít při pečení, při výrobě domácí kosmetiky, ale hlavně vám krásně provoní ložní prádlo a peřiny, do kterých na Valentýna zalezete i v případě, že ho vlastně neslavíte. Když se vám navíc podaří sehnat pěknou dózičku nebo rozprašovač, můžete vlastnoručně vyrobený dárek darovat nejlepší kamarádce, sestře nebo mamince.

2589025:gallery:true:true

Jak na to? Růžovou vodu vyrobíte hned několika způsoby. Asi nejsnazší volbou je použít buď předem nasbírané a nasušené okvětní lístky z růží, nebo ty čerstvé a destilovanou vodu. Na¼ hrnečku sušených lístků je potřeba hrneček a ¼horké (ne vroucí) destilky. Na dno nádoby nasypte okvětní lístky, zalijte horkou vodou a nechte stát do vychladnutí, pak sceďte a máte hotovo. Pokud se rozhodnete použít čerstvé růže, budete potřebovat jeden hrneček lístků na dva hrnečky destilované vody. Vody použijte raději méně než více. Lístky vhoďte do hrnce, zalijte destilkou a zahřívejte po dobu dvaceti minut. Voda se nesmí vařit. Po dvaceti minutách odstavte a nechte vychladnout. Růžové plátky sceďte a výslednou vodu uchovávejte v lednici.

 

Video se připravuje ...
Jednoduchý způsob, jak si vyrobit růžovou vodu doma. • VIDEO: Youtube

 

Na další nápady se podívejte ve fotogalerii.