Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Využijte nevěru ve svůj prospěch! Může posílit vztah, nebo ho zničí?

  • 11. listopadu 2016 | 06:00

    Proč k nevěře došlo, nemá smysl rozebírat. Prostě se to stalo a nic nejde vrátit zpátky. I když byste rádi, smůla. Ovšem to, že jeden z vás dvou podvedl, neznamená, že se mezi vámi ztratila láska. Může vůbec nevěra přinést něco pozitivního do vašeho vztahu? Odborníci říkají: ano!

  • Výzkum ukázal, že nevěra nemusí škodit

    Autor: Profimedia.cz

    Psycholožka Lucille Ostertag z italského Institutu sociálních věd provedla před časem kontroverzní průzkum. Zkoumala manželské páry, které se dopustily nevěry, a došla k překvapivému závěru. „Výsledky ukázaly, že nevěra byla pro jejich vztahy vlastně pozitivní,“ říká psycholožka. Podle průzkumu – pokud šlo o výjimečné uklouznutí, znamenalo to sice zpochybnění stávajícího vztahu, ale v 57 % případů to znamenalo taky příležitost udělat v partnerském vztahu pořádek. Jen 25 % párů se rozešlo.

  • Nevěra jako šance

    ...
    Autor: Shutterstock

    I když to možná zní paradoxně, překonané krize mohou posílit lásku. Tvrdí to i psycholog Petr Šmolka ve své knize Muž a žena – návod k použití. Nevěra může být podle něj i šance. Šance na nový začátek ve vztahu, který již pomalu vyhasínal. „Někdy si až v mezní situaci uvědomíme, že nám vztah za trochu toho úsilí stojí!“ A Pierre Franckh, autor knihy Pravidla pro šťastnou lásku, říká, že s koncem aféry začíná práce na vztahu. „Přirozeně, něco v něm umřelo, ale z krize může vzniknout také něco nového. Vztah nyní může získat něco podstatného, má šanci dospět. Pokud to ale oba ještě chtějí,“ dodává. Je to samozřejmě těžké, protože podvedený je zraněn a je pro něj náročné odpustit.

  • Krize pomáhají transformovat vztah

    ...
    Autor: Shutterstock

    Konec aféry je vždycky začátek práce na vztahu. Když pomine šok, dostaví se žárlivost, strach ze ztráty a chybějící důvěra. „Když si ale přiznáte, že jste zranitelní, a vydržíte to poznání společně se svým partnerem, máte možnost ty všechny rány vyléčit. Navždycky. Váš život můžete naplňovat pozitivními hodnotami,“ říká Pierre Franckh. Máte šanci pochopit, že jedna chyba (pokud to tedy byla jedna chyba) nemá sílu všechno zničit, protože láska je mocná. Do vztahu se může vrátit důvěra – a to ještě ve větší míře.

  • Nevěra jako hledání řešení

    ...
    Autor: Shutterstock

    Pro mnohé páry může mimomanželský vztah znamenat způsob, jak čelit dané situaci. Psycholožka Mira Kirschenbaum popisuje nevěru jako „a way to cope“, tedy způsob, jak vyřešit vztahový nebo osobní problém. „Za nevěrou se skrývá jakási moudrost, která, pokud jí nasloucháte a vyslyšíte ji, vede k řešení problému (který byl pro nevěrnou osobu prvotním důvodem, proč se pustila do utajeného vztahu). To znamená, že nevěra může mít nějaký účel, motivaci, důvod – byť na nevědomé úrovni. Každý typ mimomanželského vztahu je projevem touhy, snažení nebo potřeby, kterou nevěrná osoba nepovažuje za uspokojenou ve svém partnerském vztahu. To samozřejmě nemá být ospravedlnění nevěry, spíše to má sloužit jako objasnění, které umožňuje najít další konstruktivní postup."

  • Návrat sexuální přitažlivosti

    ...
    Autor: Shutterstock

    Samozřejmě že to neplatí u všech podváděných párů, ovšem může se stát, a stává se to, že po nevěře se partneři začnou znova vzájemně přitahovat. A to i po letech manželství či partnerství. Prostě se to stane. Jistě, k nevěře by nemělo vůbec dojít, nicméně jak je známo, nikdy není vinen jen ten, kdo podvedl (pokud tedy nežijete s chronickým zahýbačem). A pokud mezi vámi ještě láska nezhasla, pak může být nevěra (a může jít třeba jen o flirt, který k ničemu nevedl) naopak impulzem pro nové zažehnutí erotické jiskry. „Zažila jsem to před časem, když jsem náhodně odhalila manželovu aférku s kolegyní. Věděla jsem, že ta avantýra byla důsledkem naší krize, za kterou jsem mohla i já. Oba jsme věděli, že spolu chceme i nadále zůstat. A stal se zázrak. Prostě jsme se do sebe znova zamilovali a sex je teď naprosto úžasný,“ říká čtyřicetiletá Eva. Faktem je, že sexuální intimita je přímo spojená s pocitem bezpečí. Takže návrat sexuality jde ruku v ruce s obnovením důvěry.

     

     

     

     

Autor: aši
Diskuse ke článku
.