Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Nevěra za nevěru! Má smysl to partnerovi oplatit?

Oko za oko, zub za zub....
23. října 2015 | 06:00

Oko za oko, zub za zub. Některé podvedené ženy nedají na tohle staré pravidlo dopustit. „Byls mi nevěrný? Vrátím ti to.“ Ale opravdu se jim pak ulevilo, nebo svůj zmatek v hlavě a srdci jen přiživily?


Není žádným tajemstvím, že textařka Gabriela Osvaldová řešila nevěry Ondřeje Soukupa v jednom kuse. Vzhledem k tomu, že její manžel již několik let žije s milenkou a má s ní dvě děti, už nad tím mávla rukou. Ale kdysi se trápila a vymýšlela, jak bolest z nevěry zmírnit. Dokonce přiznala, že kdykoli on vyjel na turné, preventivně ho podvedla. Věděla totiž, že on jí zahne na sto procent. „Doma můžete mít třeba kaviár, ale copak někdo může jíst kaviár celý život? Nejsme prostě stvoření k monogamii, tak to je. Alespoň my muži určitě ne,“ popisuje svou životní filozofii sám Ondřej Soukup. Jenže žít s motýlkem, který neustále poletuje z květinky na květinku, je o nervy.

Nevěra v těhotenství

Své o tom ví i modelka Diana Kobzanová. Ta dokonce přiznala, že ji milovaný hokejista Michael Frolík podvedl, když byla těhotná. A rozhodně ne jednou, a už vůbec ne naposledy. Ale Diana je extrémně nežárlivý typ a sama říká, že něco takového moc nehrotí. „Ve chvíli, kdy máte doma takového chlapa, je to konstantní boj. Prostě musíte být na pozoru. Ale není třeba se stresovat, tyhle věci se prostě v životě dějou,“ říká blonďatá modelka s klidem. Jestli partnerovi oplácí stejným způsobem, už ovšem nepřiznává. Každopádně tvrdí, že až jí partnerovy nevěry přerostou přes hlavu, prostě se sebere a s dcerou i psem odejde.

Nevěrníci se jen těžko napraví
Autor: profimedia.cz

Utajená pomsta

„Ty mně jednou, já tobě desetkrát“ – tohle heslo razí devětatřicetiletá Michaela, kterou i jen představa nevěry jejího muže tak děsí, že si předem vymyslela strategii, jak takovou situaci přežít. Na otázku, jestli ji někdy použila, odpovídá s úsměvem. „Jasně, že jo. Ve chvíli, kdy jsem přišla na to, že měl pletky s naší sousedkou, jsem se vyspala nejen s jejím mužem, ale i s několika dalšími. To všechno v průběhu několika let." O své pomstě ale manželovi nevykládala a „satisfakci" si vychutnala hezky potichu sama pro sebe. „Nijak zvlášť jsem si samotnou nevěru neužila, ale pokaždé jsem si řekla: To máš za to, parchante! A jestli se mi ulevilo? Víte, že trochu jo? Přesto bych byla radši, kdybych už něco takového prožívat nemusela," uzavírá své doznání s nádechem smutku.

Úleva, která se nevyplácí

Jistě, máte právo vrátit mu podraz v podobě nevěry. Ženy, které to tak udělaly, přiznávají, že pocítily krátkodobou úlevu, ale brzy také nepříjemnou morální kocovinu. „Půl roku jsem se snažila dostat se z deprese, která mě přepadla po zjištění, že spal s někým jiným. Po půlroce bolesti a slz, podezírání a udobřování jsem mu to oplatila s kolegou z práce. Když jsem se ráno probudila, chtělo se mi zvracet. Ze sebe, z manžela, z jeho milenky i z kolegy. Bylo mi pak ještě hůř," vypráví svou zkušenost dnes už padesátiletá Linda. Vytloukání klínu klínem je v tomhle případě k ničemu. Psychiatr Tomáš Rektor k tomu říká: „Nevěře je bezpečnější se vyhýbat. Z krátkodobého hlediska sice vztahu pomůže, ale z dlouhodobého ho zničí." A je jedno, proč jste nevěrná. Jestli z nudy nebo pomsty.

Tajné telefonáty napoví, že ve vztahu není něco v pořádku
Autor: profimedia.cz

Práce, práce a zase práce

Jediným opravdovým lékem na nevěru je opětovné budování, čištění a opečovávání vztahu. „Říkám svým klientům, že kdyby dokázali do vztahu přenést jen jednu desetinu kuráže, představivosti a elánu, které investují do toho mimomanželského, nemuseli by tuhle situaci nikdy řešit,“ říká odbornice na vztahy Esther Perel. Ale snažit se o nápravu má smysl jen tehdy, když nežijete s chronickým nevěrníkem. I kdybyste vypadala jako Sophia Loren zamlada, vařila jako Pohlreich a byla tolerantní jako Matka Tereza, bude vám to s tímhle chlapem k ničemu. V takovém případě se prostě musíte rozhodnout, jestli budete jeho nevěru celoživotně tiše tolerovat, nebo záletníkovi sbalíte jeho pět švestek a pošlete ho o dům dál. Vztah bez důvěry totiž kulhá na obě nohy a nikdo v něm není opravdu šťastný.

Autor: MAJ