Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

9 nejhorších věcí, které nesmíte udělat po rozchodu s přítelem

Rozchod s partnerem nás občas dožene k neobvyklým činům.
15. května 2015 | 06:00

Rozchod bolí. Obzvlášť tehdy, pokud to byl on, kdo vztah ukončil. V člověku se mísí spousta pocitů – v jednu chvíli za ním chceme přijít a rozmlátit mu přinejmenším jeho milovaný smartphone. Jindy slzíme dojetím nad tím, že právě hrajou v rádiu jeho oblíbenou písničku, a chceme mu o tom hned napsat. Způsobů, jak se s rozchodem vyrovnat, je mnoho. Přinášíme přehled těch, které se obzvláště nedoporučují.

Udělat si nový účes nebo tetování

Chcete udělat tlustou čáru za minulostí, začít po rozchodu znovu a potřebujete nějaký vhodný impulz? Dobrý nápad! Vyhněte se ale dramatickým změnám vizáže. Vyholená půlka hlavy nebo čínské znaky štěstí vytetované přes celá záda vás možná mohou nasměrovat na cestu k vašemu lepšímu a sebevědomějšímu já. Rozhodně ale neplatí: čím drastičtější změna, tím rychleji se z toho dostanu. Nedostanete. Akorát se časem budete vztekat před zrcadlem. Copak vlasy, ty časem dorostou. Tetování přes celá záda se odstraňuje podstatně hůře.

Plánovat pomstu

Neobjíždějte mu auto klíčem, nepomlouvejte ho u kámošů, a už vůbec nepřemýšlejte o tom, že byste mu provedla něco nelegálního. Ano, pomsta je sladká, ale pár chvil uspokojivých pocitů ze zasloužené odplaty brzy vystřídá strach: co teď udělá on? Rázem vám každé zazvonění telefonu zvýší tep a v tu chvíli svištíte na toboganu negativních emocí, které vás akorát stahují dolů a vysávají. Šetřete si energii pro někoho, kdo si ji zaslouží. Odpusťte mu a pohněte se vpřed.

Zahlcovat ho zprávami. Telefonáty. Čímkoliv

Soused odnaproti se zase producíruje po bytě jen ve spodním prádle. Vaše kolegyně se rozvádí. V rádiu hrají jeho oblíbenou píseň. Nebo nakupujete a jeho oblíbená pochoutka je v akci. Nejméně tisíckrát za den máte potřebu mu jenom něco napsat, protože víte, že by ho to zaručeně pobavilo. Nebo vás přepadne pocit, že během vašich hádek něco špatně pochopil a je potřeba mu to vysvětlit. Touha sdělit to okamžitě je velká, přesto se zkuste ovládnout. Na to bude čas někdy později. Není jednoduché si zvyknout na single život, ale snažte se. Poproste kamarádku, jestli byste nemohla tyhle věci psát jí. Dobrotu kupte kolegyni v práci a rádio přelaďte. Jasně, po partnerovi zůstane v každodenních aktivitách mezera, snažte se přijít na to, jak ji zaplnit.

Žebrat o cokoliv

O další schůzku. Protože máte pocit, že to bude zase tak skvělé jako na začátku. O vysvětlení. Protože máte pocit, že to nepochopil. O další šanci. Protože přece váš vztah si to zaslouží. Možná vás období, kdy budete mít status nezadané, trochu straší a říkáte si: Radši špatný vztah než žádný! Ale popravdě řečeno: opravdu chcete být s někým, o jehož přítomnost se musíte doprošovat? Rázem ztrácíte už na startovní čáře a důsledek je skoro jasný. A mimochodem – představte si, že vás opustí podruhé. No comment.

Být za každou cenu kamarádi

Velmi málo vztahů končí tak, že se z těch dvou stanou upřímní přátelé. Většinou je iniciátorem rozchodu jeden z dvojice: ten se chce přátelit proto, aby ulevil svému svědomí a ujistil se, že druhý je v pohodě. Druhý to bere naopak jako šanci zvrátit stav věcí ve svůj prospěch. Každé nepovedené setkání ale bolí. Hodně.

Naštvání a frustrace z konce vztahu jsou daleko přirozenější emoce. Nechcete ho ani vidět – máte na to právo! Pokud vás do toho váš protějšek nutí, řekněte mu to na rovinu: Možná později, teď na to rozhodně nejsem připravená.

Předstírat, že jsem v pohodě

Chodíte kolem míst, kde se často vyskytuje, a chcete mu ukázat, jak se máte báječně? A stále ho nepotkáváte? Možné buďte ráda – jediné, co byste mu ukázala, je jedna velká křeč. Pokud je vám smutno, tak si to užijte.
Vykašlete se na ostatní. Mračte se, brečte, mlaťte do polštáře, vymluvte přátelům díru do hlavy. Nechte své emoce vyplout teď, je to mnohem lepší, než je potlačit a nechat vybuchnout později.

Spát s ním

Ještě jednu společnou noc. Alespoň naposled... Nedělejte to. Málokterá žena si na smrtelné posteli říká: Měla jsem mít ještě jednu intimní zkušenost s mým expřítelem číslo dvě a tři. Upřímně – tady není co řešit. Pokud je rozhodnutý, další společná noc nic nezvrátí. Když rozchod, tak rozchod. Zkuste udělat čistý řez.

Šmírovat ho

Před jeho dům si asi nestoupnete, abyste viděla, s kým tráví svůj čas... To je trapné. Ale přes Facebook je to mnohem jednodušší. Stačí pár kliků a hned vidíte, jestli tam má nějaké nové fotky. Jsou z hospody? Kolik má nových přítelkyň? Co to vedle něj sedí za kámošku? Naklání se k ní, je to fakt jen kámoška? A nevypadá náhodou spíš zdrchaně nebo smutně? Co se týče sociálních sítí, dejte si dvě pravidla: nekomentujte své rozchodové drama on-line a nesnažte se dát dohromady jeho duševní stav na základě postů ze sociálních sítí. Pravdy se touto cestou rozhodně nedoberete.

Vzdát se svých představ

Nikdy už nenajdu někoho takového, jako byl on. Jasně, to si asi po rozchodu myslí řada z nás. A má pravdu. Na druhou stranu – proč hledat naprosto stejný exemplář? Pokud to takhle skončilo, asi to nebyl úplně perfektní protějšek. Samozřejmě trvat na naprostém ideálu také není správná cesta, ale ten pravý určitě někde chodí. A vy jste konečně volná, tak sláva! Ideální čas ho začít hledat.

Autor: is