Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

10 důvodů, proč je dobré si (ne)vybírat muže podle svého otce

  • Vybírat si muže podle svého otce může mít i svá pozitiva.
    26. ledna 2015 | 06:00

    Jeden z mých bývalých partnerů strašně moc toužil poznat mou mámu. Divné, většina chlapů se snaží tomuto setkání co nejdéle vyhýbat. Když jsem se ho zeptala, proč ho tak zajímá, odpověděl: "Protože když chceš vědět, jak bude vypadat tvoje ženská za třicet let, podívej se na její matku, ať víš, do čeho jdeš." V tu chvíli mne napadlo podívat se na jeho otce, abych věděla, do čeho jdu. Jenže tenkrát jsem se měla podívat spíše na mého tátu, udělala bych si možná jasnější obrázek.

  • Budete mít gentlemana

    Ať se nám to líbí nebo ne, většinou si své partnery vybíráme dle předobrazu našich drahých tatínků. Pokud jsme s ním měly dobrý vztah v mládí. Dlouho jsem si nebyla jistá, jestli je to výhoda, nebo přítěž. A dodnes nevím.

     

    Je mnoho důvodů, proč by měl můj partner mít podobné rysy jako můj táta. Třeba galantnost. Pořád vidím před očima, jak u nás doma na stole stály ve váze alespoň jednou za čtrnáct dnů čerstvé květiny. Prostě jen tak. Protože je táta viděl a chtěl tím mámě udělat radost. A opravdu nežehlil žádný průšvih. Pokud máte v nejužší rodině takového gentlemana se vším všudy, pravděpodobně to budete očekávat i od svého partnera. Jestli se vám od něj takového chování nebude dostávat, může vám to působit problémy. Budete od něj vyžadovat víc, než je jeho standard (třeba ne tak špatný ve vztahu k průměru), a on vás bude považovat za nafrněnou ženskou, která si ničeho neváží. Takže – raději hledejte mezi kopiemi otce. 

    Květinu, včasný příchod, romantickou procházku, večeři a noční doprovod - to chtějí ženy od mužů na první schůzce.
    Autor: profimedia.cz
  • Přístup k rodině

    Autor: profimedia.cz
    Jestliže má být náš partner podobný našemu tátovi, pak to znamená, že budou pravděpodobně sdílet i názory a postoje k výchově dětí a vůbec k přístupu k rodině. Pamatuji si, že se s námi táta vždycky vyblbnul a hezky se o nás staral. Celkově má dobrý vztah ke všemu živému, ať už to jsou děti nebo třeba zvířata. V tomto případě se tedy vyplácí hledat si do života někoho dle předobrazu našeho otce, budeme mít totiž pak jistotu, že vás nenechá na holičkách, alespoň v tomto směru. Na druhou stranu ženy, které nemají dobré vztahy s otcem, by si měly dát velký pozor na to, jestli se jejich milý nepodobá tomu, kdo je v dětství opustil.
  • Vychytané všechny mouchy

    Pakliže jste v dospívajícím věku začala po tátovi uklízet nádobí a skládat po něm oblečení, pravděpodobně budete na tyto malé prohřešky zvyklá, a jestli je bude dělat i váš partner, vás pak příliš nevykolejí. Z určité nostalgie a zvyku i po něm seberete talíř a odnesete ho do dřezu. Můžete se ho samozřejmě pokusit převychovat a ukázat mu, kde je kuchyň a co se v ní vlastně dělá.   
    Malé neduhy, které znáte od svého otce, vás u přítele už nerozčílí.
    Autor: Shutterstock.com
  • Bude si rozumět s rodiči

    Můj otec mi vždycky říkal: "Než mi přivedeš ukázat svýho kluka, pusť mu nejdřív film Fotr je lotr." Tvářil se u toho hrozně zle a já skutečně měla strach ze seznámení. Pokaždé to ale dopadlo víc než dobře. Nejprve sice nasadil svůj bručounský obličej, ale po pár minutách zjihl. Zjistil, že nerandím s žádnými blbci. Ještě, aby jo, když si nejspíše hledám partnery povahově podobné mému tátovi. Naopak to občas dopadlo – naopak. Rozuměli si až příliš a ze mě bylo páté kolo u vozu. Takže je logické, že když ty dva muže vašeho života seznámíte, dost pravděpodobně si padnou do noty. A rozhodně se nemusíte bát reakce mámy. Nejspíš měla ve vašem věku dost podobný, ne-li stejný vkus.
    Když si váš otec porozumí s vaším partnerem, může se z vás stát třetí kolo u vozu.
    Autor: Shutterstock.com
  • Víme, do čeho jdeme

    Ačkoliv se názory vědců v tomto rozcházejí, z vlastní zkušenosti a hlavně ze zkušeností lidí kolem mne vím, že to tak pravděpodobně bude. Do určité míry si vybíráme muže, kteří jsou našim otcům podobní nejen svým chováním, ale i vzhledem. Vždycky mi imponovali muži s větším nosem a s pořádnou chlapskou postavou. Jak vypadá můj táta? Ve svých pětapadesáti letech má stále dobrou postavu, trochu vylepšenou pivem, do kterého rád strká svůj velký nos, ale dobrou. Pokud budu stále podvědomě hledat muže dle něj, můžu si být jista, že i on se bude snažit o sebe dbát, aby vypadal i ve vyšším věku k světu. 
    Netušila, že neodolá staršímu muži.
    Autor: profimedia.cz
  • Čekáme více, než můžeme dostat

    Jenže vztah s mužem podobným našemu otci není vždy výhra. Jestliže je náš táta opravdu kus chlapa a máme v něm vzor, můžou nám na partnerovi vadit i drobnosti, které bychom jindy přehlédly. Můžeme mít velká očekávání právě proto, že jsme v dětství viděly, jak se táta choval k mámě a jak jim to spolu fungovalo. Proto je dobré od toho upustit, brát ho jako originál a nesrovnávat.
    muž, galantní, květiny, žena, pár, romantický
    Autor: Shutterstock
  • Obmotáme si ho kolem prstu

    Každá holčička má svého tatínka omotaného kolem prstu. Ví, co má udělat ve chvíli, kdy ho něčím naštve, ví, čím mu udělat jen tak radost, aby jí potom i on mohl snést modré z nebe. A jestliže je partner podobný vašemu otci? Pak je to neuvěřitelná výhoda právě v tomto ohledu. Stejně tak, jako máme zmáklého tátu, zvládneme zmáknout i přítele. Samozřejmě, že s tatínky je to trochu jednodušší, ale...
    žena, muž, usmiřování
    Autor: Shutterstock
  • Ostudu bude dělat nejen nám, ale i dětem

    Můj otec se ve svém psychickém věku zasekl ve dvaceti letech. Znamená to tedy, že i můj partner bude dost možná stále duší mlád. To je sice super, ale znamená to, že všechny jeho ostudy, které bude provádět, budu muset snášet nejen já, která se s tím vyrovnám, ale pravděpodobně i naše děti. Až s ním jednou půjdou na punkový koncert, tak jim to sice bude chvíli připadat strašně super – než začne dělat ostudu.
    Autor: Shutterstock.com
  • Odstrašující příklad

    Mít vzor, ať už pozitivní či negativní, v našem otci má i tu výhodu, že při hledání se budeme snažit vyhnout přesně tomu, co nám u něj vadilo. Že mu nic neříkají praktické věci, které musí partneři sdílet spolu a nikdy by neměly ležet jen na jednom z nich. A pokud je v nás natolik zakořeněno to, že my to v našem vztahu chceme mít jinak, může nám to při výběru napomoct k tomu, abychom si takového muže nezvolily.
    Hádáte se doma nad účty? Nejste sami.
    Autor: profimedia.cz
  • Volíme si špatné muže

    Pakliže není náš otec úplně vzorem galantnosti, mužnosti, opory a lásky, dost pravděpodobně to nebudeme očekávat ani od našeho partnera. Jednoduše proto, že to nebudeme znát a nebudeme vědět, co po něm chtít. Což akorát vede k tomu, že si pak většinu života hledáme nevhodné muže, kteří stále nedokážou uspokojit naši touhu po dokonalém vztahu. I když vlastně nevíme, co to ten ideál je, protože jsme ho nikdy nezažily. 
    Autor: Shutterstock.com

Diskuse ke článku
.