Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

10 věcí, kterými na Facebooku otravujete lidi, ale stydí se vám to říct

  • To, že je Facebook virtuální, neznamená, že si na něm můžete dělat, co chcete, bez následků.
    6. ledna 2015 | 06:00

    Pokud používáte Facebook, je dost pravděpodobné, že vám čas od času nějaký příspěvek vašich přátel zvedne mandle nebo vás některý z přátel svými výlevy otravuje. Ale co když svou prezentací na sociální síti otravujete svým přátelům život i vy, jen se vám to stydí říct? Dejte si pozor na následující “internetová faux pas”.

  • Zahlcujete detaily

    Mlčeti zlato a mluviti stříbro, kolik toho opravdu namluví muži a ženy?
    Autor: shutterstock

    Jasně, že vaše přátele zajímá, že máte zdravotní problémy, rozvádíte se nebo jste právě vydělali první milion. Ale pokud je zahrnete detaily nepříjemné operace, hořkého rozvodu nebo se budete chvástat bohatstvím, sympatie si tím nezískáte. Navíc riskujete, že se tyto informace dostanou k nesprávným uším. Pamatujte, že Facebook je síť veřejná, a pokud své příspěvky důkladně nechráníte v nastavení, dostane se k nim každý.

  • Hrajete si na oběť

    žena, počítač, smutek, deprese
    Autor: Shutterstock

    “Proč musí lidi pořád někoho za zády pomlouvat?” Nebo: “Alespoň vím, kdo jsou mí opravdoví přátelé.” Zvolání podobného typu mohou mít za důsledek, že si vás kdekdo odebere z přátel. Kromě toho, že “fňukny” nemá nikdo rád, mohou si to vzít vaši přátelé osobně. Je totiž jasné, že se obracíte k nim, i když nikoho nejmenujete. Urazit tak můžete hned několik lidí najednou, neboť vztahovačnost je velice rozšířený nešvar. Pokud máte s někým problém, vyříkejte si to tváří v tvář.


  • Vaše příspěvky jsou neslušné

    Na Facebooku přibude tlačítko vyjadřující nesouhlas.
    Autor: Reuters

    Pokud si nejste jistá, zda není váš příspěvek přes míru, použijte tzv. babiččin test. Pokud byste byla stejnými slovy ochotná sdělit věc vlastní babičce, je to v pořádku. Pokud ne, zvažte, zda se takto chcete prezentovat. Stejně tak mějte na paměti, že na sociální síti si lidé vaše slova nespojí s tónem hlasu, takže nevytuší nadsázku či ironii. V okamžiku, kdy přemýšlíte, zda je například sarkastický komentář něčí smrti či nemoci vhodný, můžete si být stoprocentně jistá, že vhodný není.


  • Označujete lidi na fotkách

    Když se mu ocitnete na dosah, ukažte mu, že jste komunikativní a umíte se smát. S humorem budete působit přirozeněji a překonáte ostych!
    Autor: Shutterstock.com

    Fotografie samozřejmě zajímají vaše přátele nejvíce, ale pokud je všechny neustále označujete na fotografiích z večírků a různých veselic, je možné, že jim už pěkně lezete na nervy. Ne každý totiž touží po tom, aby byl veřejně odhalen, jak kouká kolegyni do výstřihu nebo když mu to prostě nesluší. A úplně nejhorší je označovat na fotkách děti vašich přátel. Facebook dobře ví, proč má věkovou hranici uživatelů nastavenou na minimálně 13 let. Stejně tak nemusí vaše přátele potěšit fotka jejich luxusního domu s uvedením lokace, která může být lákadlem pro zloděje.


  • Je vás příliš

    žena, počítač, notebook
    Autor: Shutterstock

    Pokud jste na Facebook napsala, co jste měla k snídani, kam jste šli se psem na ranní procházku a co roztomilého dnes řeklo vaše dítě, a ještě není poledne, brzděte. Doporučovaný počet příspěvků na den jsou 4, pokud nemáte něco opravdu zajímavého a důležitého na srdci. A klidně jich může být i méně. Uvědomte si, že vaše přátele opravdu nezajímají všechny detaily vašeho denního programu a unavuje je se jimi probírat na svém Facebooku. A úplně nejhorší, co můžete udělat, je psát přátelům na zeď osobní vzkazy. Od toho existují na Facebooku soukromé zprávy.

  • Předstíráte, že jste dokonalá

    žena, běhání
    Autor: Shutterstock

    Plníte Facebook automatickými posty o tom, kolik jste právě uběhla nebo jaký máte handicap v golfu? Máte plnou zeď fotografií trofejí vašeho dítěte nebo chovného domácího mazlíčka? Jistě, jste na úspěchy své i své rodiny patřičně hrdí, ale nepřehánějte to. Stejně vám nikdo neuvěří, že je váš život dokonalý, tak to nepředstírejte.

  • Veřejně zvete kámošky na kafe, ale jen některé

    žena, party, selfie, kamarádky
    Autor: Shutterstock

    Pokud jste s kamarádkami vyrazily na dámskou jízdu, zvažte, zda sdílet společné fotky či komentáře o ní na Facebooku, pokud jste nepozvala všechny. “Docela zamrzí, když vaše opravdu dobrá kamarádka sdílí fotky z víkendu na chalupě, kam vyrazila s vaší partou, a vám dojde, že vás nikdo nepozval,” říká sedmadvacetiletá Alena. Pokud chcete, aby vaše akce zůstala soukromá, organizujte ji prostřednictvím privátních zpráv a zvažte, zda o ní chcete veřejně referovat.

  • Sdílíte fotky, na kterých vypadáte nepatřičně

    opilé dívky, kamarádky
    Autor: Shutterstock

    Je-li vám více než 25 let, dávejte si pozor na to, jaké fotky na Facebooku sdílíte. Vězte, že výjevy z vašeho opileckého či milostného života mohou být kompromitující. Navíc si uvědomte, že to, co sdílíte na Facebooku, je vaše vizitka. Je dost dobře možné, že až se někde budete ucházet o práci, potenciální šéf si vás na Facebooku prolustruje. A opravdu chcete, aby se dozvěděl, že jste během jednoho týdne vymetla šest večírků a po jednom máte okno jako blázen?

  • Spamujete kamarády soutěžemi

    Farmville, internet, hry, Facebook
    Autor: Shutterstock

    Není nic otravnějšího než pozvánky k různým facebookovým hrám, kterými mě někteří přátelé spamují. Za prvé mě nezajímají, za druhé ruší a za třetí mě nutí pochybovat o tom, zda jsem si za přátele vybrala inteligentní jedince. Mastit internetové hry typu Farmville o vás říká, že máte zřejmě přebytek volného času a nedostatek fantazie k tomu, využít ho kreativně a efektivně.

  • Vyvoláváte kontroverze

    žena, muž, souboj, box, pěsti, hádka
    Autor: Shutterstock

    Je možné, že zastáváte v nějakém ohledu radikální názory – společenské, politické či náboženské. Pokud však máte mezi přáteli i lidi jiných názorů, vyvarujte se toho, jim svůj pohled na svět neustále vnucovat. A i když svůj světonázor na sociální sítě citlivě dávkujete, buďte připraveni na to, že může vzbudit rozporuplné reakce, které se vám nebudou líbit. Pak byste měli být natolik na výši, abyste nad tématem dokázali v intencích slušnosti diskutovat. Hrubým a vulgárním vyjadřováním ani tak neraníte svého virtuálního odpůrce, jako spíše světu ukážete, jak nezralí a nevyrovnaní jste.

     

Diskuse ke článku
.