Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Projezte se k dobré náladě: Dopřejte si ořechy nebo cherry rajčátka

  • Dobrou náladu můžete získat díky správnému jídlu. Dejte si luštěniny, vločky nebo lososa a uvidíte, co to s vámi udělá.
    20. listopadu 2013 | 06:00

    Potřebujete si hned po ránu nebo naopak během dne zvednout náladu, dostat se ze smutků a vzteku? Místo antidepresiv, sladkostí nebo dokonce alkoholu raději sáhněte po mnohem účinnějších zbraních. Tohle je 5 největších a navíc chutných bojovníků se špatnou náladou.

  • Ovesné vločky


    ovesné vločky
    Autor: Shutterstock.com
    Ráno vstanete, podíváte se z okna a hned jste rozmrzelí, protože venku je pošmourno? Náladu vám může zlepšit dobrá snídaně, ve které nesmějí chybět ovesné vločky. Jsou bohaté na rozpustnou vlákninu, která napomáhá udržení správné hladiny cukru v krvi a také vytváří jakýsi gel, díky kterému se budete dlouho cítit nasyceni. Přidejte k ovesným vločkám kousky čerstvého ovoce a jogurt s živými kulturami a dobrou náladu máte zajištěnu.

  • Vlašské ořechy


    vlašské ořechy
    Autor: Shutterstock.com
    Vlašské ořechy by se mohly nazývat jedlým mozkem, a to nejen pro svůj vrásčitý vzhled, ale hlavně pro své skoro až pozoruhodné vlastnosti. Ořechy obsahují velké množství omega-3 mastných kyselin, což je tuk potřebný pro správné fungování mozku, který napomáhá snížení depresivních stavů. Svými účinky působí na mozkové centrum ovládající nálady a dokáže tu vaši zlepšit. Proto si dejte ke svačině hrst vlašských ořechů, přidejte je do salátu nebo vykouzlete ořechovou omáčku k masu.

  • Losos


    losos
    Autor: Shutterstock.com
    Nejnovější lékařské studie ukazují, že dobrou náladu dokáže zařídit dostatečné množství vitamínu D, protože zvyšuje hladinu serotoninu-hormonu štěstí. Vitamín D dokáže lidské tělo produkovat díky slunci, proto máme v létě mnohem lepší náladu než v zimě, kdy je stále pošmourno. Tělu jej ale můžeme dodat také v potravě, a právě losos je jeho nejlepším zdrojem.

  • Čočka


    Čočka
    Autor: profimedia.cz
    Luštěniny a hlavně čočka mají vysoký obsah kyseliny listové a vitamínu B, které jsou nezbytné ke správné funkci nervů nejen v mozkovém centru pro náladu. Jejich nízká hladina má dokonce za příčinu časté deprese. Šálek vařené čočky vám dodá 90%denní dávky kyseliny listové, proto jí zařaďte do svého jídelníčku alespoň jednou týdně. Připravit si z ní můžete nejen polévku, ale také lahodné pyré nebo studený salát se zeleninou.

  • Cherry rajčátka


    cherry rajčata
    Autor: Shutterstock.com
    Také si občas ke svačině koupíte balení cherry rajčátek, sníte je na posezení a pak je vám prostě dobře? Není divu, obsahují totiž lykopen, sloučeni podporující právě dobrou náladu. Rajčátka ale obsahují také vysoké množství hořčíku či kyseliny listové a draslíku, jsou tedy doslova takovým koktejlem proti depresím.

Diskuse ke článku
.