Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Hádáte se s partnerem? Nechte si poradit od Gwyneth Paltrow

Nejbližší by neměli odnášet vaše špatné nálady za ty, kteří je způsobili
17. října 2013 | 11:00

Stres v práci, nedostatek peněz nebo podzimní chřipky - všechno to nám dokáže pěkně zkazit náladu a často vyústit v naprosto zbytečnou hádku. Páru ale můžete upustit i jinak a mnohem lépe, než "italskou domácností".

Přestože za dveřmi domova by se měla nacházet oáza klidu a únik od každodenních stresových situací, to že přijdeme domů naštvané a nervózní se projevuje i v našem vztahu k nejbližším členům rodiny.

Stačí pak malinký podnět a trojka z matematiky, nebo neuklizené nádobí, které by nás za normálních okolností naprosto nevzrušili, se stanou rozbuškou pro ventilování naší frustrace. Jak se tomu vyhnout?

Počítejte do desíti

Tato donekonečna omílaná rada skutečně funguje. Nemusíte si přímo opakovat počty z první třídy, ale než vybuchnete, zkuste se ze všech sil alespoň na okamžik zarazit. Je opravdu nutné vybuchnout kvůli malichernosti na ty, které milujete nejvíc na světě? Jak byste se cítila vy na jejich místě?

I ve stresových situacích je potřeba si uvědomit, že zatímco ze špatné známky nebo špinavého nádobí se svět nezhroutí, ostrá slova kritiky můžou bolet daleko déle. I když už je vše dávno uklizeno.

Informujte okolí

Naštvalo vás něco v práci? Zavolejte to partnerovi ještě před svým příjezdem domů. Buďte věcná, řekněte jak se cítíte a co potřebujete pro to, abyste si brzy zahojila pocuchané nervy. Ať už to je půlhodinka v napuštěné vaně nebo deset minut s horkou kávou. Pokud to situace umožňuje, váš partner vám ochotně poskytne čas, abyste vychladla. Bohužel ale není věštec a pokud mu neřeknete jak vám je, pravděpodobně to sám od sebe neodhadne.

Nebuďte chvíli "dokonalá matka"

Co ale dělat v případě že muž je ještě v práci, zatímco vy letíte domů, abyste vyzvedla děti ze školky či školy, uvařila večeři a napsala s nimi úkoly? Vzpomeňte si, že svět se nepřestane točit, když cestou koupíte pizzu nebo rohlíky a šunku, posadíte děti na 20 minut před televizi a sama si na chvíli vydechnete v ložnici. Pamatujte, že pohodová maminka je pro ně důležitější, než teplá večeře o třech chodech.

Připravte si argumenty

Když už k nějaké hádce dojde (jestli to bez nich vůbec jde) snažte se ji příliš neprodlužovat. Odkládání konfliktů sice ničemu nepomůže, protože na jeden problém se nabalí spousta dalších, nikdy ale není dobré argumentovat v afektu. Nechte získané informace či výtky uležet, zformulujte si jasně svoje stanovisko a zkuste si s partnerem promluvit v klidu a věcně. Vyřešíte víc, než když jste na sebe naštvaní.

Ani snad nemusíme dodávat, že hádky i vážné debaty se řeší v soukromí a nikdy před dětmi. Počkejte na večer a k debatě si otevřete lahev vína. Možná po chvíli zjistíte, že se vlastně ani nehádáte, ale spíš hledáte kompromisy a společné řešení.

Rady podle Gwyneth

Americká herečka Gwyneth Paltrow je mezi celebritami známá jako samozvaná odbornice na vztahy. Jejím vrcholným číslem je pak večírek, na kterém naprosto cizí ženě radila, jak řešit bouřlivé hádky s jejím manželem.

Podle Gwyneth byste tak měla řešit hádky přesně naopak, než na co máte zrovna chuť. Jako příklad uvedla - namísto křiku a výčitek muže obejměte a s láskou jej orálně uspokojte.

No, musíme uznat, že je to poněkud nezvyklé řešení hádek a při zásadních problémech určitě fungovat nebude. Na druhou stranu je vždy lepší se s partnerem vášnivě pomilovat, než se zuřivě hádat kvůli prkotinám.

Autor: brig