Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Láska na celý život? Za šťastné manželství může DNA

Šťastné manželství? Podle vědců jej nemůžete příliš ovlivnit.
14. října 2013 | 06:00

Myslíte, že klíčem ke šťastnému manželství je dostatek lásky, dobré jídlo a společné zájmy? Podle amerických vědců na tom vůbec nezáleží, nejdůležitější je totiž vaše DNA.

Celých 20 let trvající americká studie ukázala, že pokud si vezmete partnera se špatným genem 5-HTTLPR, který může za regulaci serotoninu v těle, máte smůlu a manželský happy end se nekoná. Tento gen, který ovlivňuje emoce ovlivňující soužití a vztahy, dědí každý z nás po rodičích. Právě oni tedy mohou za naše štěstí.

...
Autor: Shutterstock
A proč je právě serotonin pro partnerský život tak důležitý? Ne nadarmo se serotoninu říká „hormon štěstí“, patří totiž mezi látky, které jsou pro lidský organismus velice důležité. Hormon nervové tkáně se podílí na přenosu vzruchů a ovlivňuje to, jak dobře se cítíme.

Rozhoduje délka

Ukázalo se, že o šťastném manželství rozhoduje to, jak dlouhou alelu henu partneři mají. Manželské páry se dvěma krátkými alelami (formami genu) jsou již předem odsouzeni k nezdaru. Takoví lidé totiž v partnerském soužití trpí a jsou negativní. Páry s jednou nebo dvěma dlouhými alelami na tom naopak byli mnohem lépe.

...
Autor: Shutterstock
Rada na závěr

Délku svého genu neovlivníte, hladinu serotoninu ale ano. Nejlépe jí ovlivníte dobrým jídlem a také fototerapií. Vezměte tedy alespoň jednou týdně partnera za ruku, projděte se na čerstvém vzduchu a pak si doma uvařte lososa nebo luštěniny, dejte si švestky a nezapomeňte ani na ořechy.