Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Vzhůru do polygamie! Do 10 let bude soužití více partnerů běžné

Soužití se dvěma či více muži najednou? Žádný problém! Do pár let bude polygamie naprosto běžnou formou vztahu.
25. srpna 2013 | 07:00

Svého současného partnera milujete, ale když ten soused od naproti je tak pohledný, a nový kolega v práci zase tak pozorný... Nejlepší by bylo mít je najednou všechny. Tohle přání by se vám však už brzy mohlo vyplnit. Podle odborníků bude totiž vztah s několika partnery současně už za pár let naprosto běžný.

Monogamie už je zkrátka zastaralou formou soužití. Alespoň podle odborníků. "Monogamie pomalu upadá. Vztahy několika partnerů budou čím dál tím častější. Naprosto běžné pak budou do třiceti let. Pokud ne již do deseti," prohlásil známý norský sexuolog, který se radikálními názory na vztahy netají.

Podobný názor na polygamii má i moderátorka Jo Fidgen z britské rozhlasové stanice Radio 4, která ve svém pořadu vyzpovídala účastníky dokumentu BBC s názvem Monogamie a pravidla lásky. V něm vystupují i dvě manželství, která žijí ve čtyřech a partnery si vyměňují.

Nevěra
Autor: profimedia.cz
"Nikdo nevidí problém v tom, že milujeme více než jednoho kamaráda. Nikdo po nás nechce, abychom milovali jen jedno z našich dětí. Proč bychom měli být jiní v lásce partnerské?", tvrdí Fidgen.

"Používáme kalendář Google, v němž plánujeme, kdy kdo s kým bude v noci. Máme tam i kdo se kdy dívá na televizi a v čí ložnici kdo spí," prozradil jeden z polygamistů v otevřeném rozhovoru s moderátorkou.

Tvářím se, že o jeho milenkách vlastně vůbec nic nevím.
Autor: profimedia.cz
Polygamie navíc může být skutečně prospěšná. Výsledky studií srovnávajících délku života monogamně a polygamně žijících mužů různých kultur hovoří jasně. Ti s mnoha manželkami se dožívají vyššího věku.

"Poté, co jsme do studie započítali socio-ekonomické rozdíly, muži starší šedesáti let ze 140 zemí světa, kde se praktikuje polygamie v různé míře, žijí v průměru o dvanáct procent déle než muži ze 49 převážně monogamních národů," uvedl doktor Virpi Lummaa z University of Sheffield.