Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Vztahový restart: Jak obnovit lásku a vášeň? A jde to vůbec?

Dokážete ve vztahu obnovit vášeň a lásku?
21. srpna 2013 | 06:00

Každý vztah prochází krizí. Pokud ji zvládnete, bude váš  vztah silnější a pevnější než předtím. Kácí se okolo vás manželství, která vypadala tak bytelně? Možná je na čase se zamyslet.

„Slyšíme to pořád kolem sebe: Musím na našem vztahu ještě trochu zapracovat.Nebo se stále snažíme s tím něco udělat, ale nikam to nevede. Jsou vztahy, které má smysl zachránit, a jsou takové, kde jakákoliv práce na záchraně je mrháním času i energie,“ říká kouč Aleš Kalina z mujvztah.cz.

Má to vůbec smysl? Otázka číslo jedna tedy je, jestli má vůbec smysl pustit se do záchranných prací a hledat živou vodu, nebo mávnout rukou, rozejít se a „šlapat“ dál svou vlastní cestou.

Jak si vybojovat vztah

Pokud jste si jistá, že se vás výše zmíněné body netýkají, začněte rovnou vztah zachraňovat. „Je důležité si odpovědět na otázku, co vlastně chcete. Zvažte, zda vám ve štěstí brání opravdu jen partner.

Doporučovala bych také zmapovat skutečnou hodnotu vašeho partnera a zapřemýšlet nad tím, co se změnilo a co se může změnit. Proč vůbec váš vztah došel do kritického období? A co se s tím dá dělat? Druhá fáze by měla být otevřená komunikace. Může to být i návštěva psychologa, který pomůže překonat krizi a přispěje k ozdravění vztahu,“ radí psycholožka Laura Janáčková.

Stejně důležité je podle ní zmírnit vlastní sobectví a naučit se naslouchat a rozumět partnerovi. Nebojte se být otevřená a naprosto upřímně říkat, co cítíte a co si myslíte. A totéž chtějte po svém muži. Jinak se z místa nehnete.

Zásadní otázka pro psycholožku Lauru Janáčkovou:
Doc. PhDr. Dr.phil. Laura Janáčková, CSc.
Autor: Ogilvy

Pokud jsem ve vztahu s něčím zásadně nespokojená, můžu se s partnerem domluvit na „novém začátku“? Že odteď budeme dělat věci jinak, mluvit jinak, chovat se jinak, mít jiná pravidla…?

Tak jednoduché to není. Člověk nedokáže změnit svou povahu, ale může ovlivnit, či dokonce změnit své chování. Striktní stanovení pravidel a změn sice jde, ale bohužel nemá dlouhé trvání. Jeden z partnerů se totiž například ze strachu podvoluje a ustupuje druhému. Aby to fungovalo, je třeba nejdříve nastolit partnerský, rovnocenný vztah, kde není dominantní postavení ani na jedné straně. K restartu jsou kromě komunikace nezbytné také tolerance a úcta.

Autor: Majka Dvořáková