Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Jak přežít nevěru: 8 triků, které opravdu pomáhají!

Tak, a je to tady. Váš milovaný je už pár týdnů jako vyměněný, vůbec mu nechybí sex, s mobilem chodí i na záchod, nevnímá, když mu něco říkáte.
17. února 2012 | 14:47

Ta bolest se nedá popsat. Je krutá, neúprosně nás ničí a útočí na ty nejhlubší a nejupřímněji city. Navzdory všemu ji však můžeme překonat.

Je to nebezpečná a zákeřná soupeřka. Nešetří nic a nikoho. Přichází často nečekaně, jako blesk z jasného nebe. Nebo nás naopak dlouhou dobu trápí signály a náznaky, umořuje naši představivost a ničí i poslední zbytky sebevědomí. Naštěstí i na nevěru existují rady a postupy, které pomohou přežít a alespoň trochu zkrátí a zmírní utrpení.

Tak, a je to tady. Váš milovaný je už pár týdnů jako vyměněný, vůbec mu nechybí sex, s mobilem chodí i na záchod, nevnímá, když mu něco říkáte, odchází z domu stále častěji, je roztržitý a uzavřený sám do sebe. V tom lepším případě je pouze přepracovaný, v tom horším je v tom jiná žena. Pokud mu na nic nepřijdete a on se zarytě drží známého hesla doktora Plzáka "zatloukat, zatloukat, zatloukat", nějak se to dá překonat. Sice těžko, ale dá. Horší to je, když se vám se vším přizná.

Nevěra
Autor: profimedia.cz

"Celý svět se mi rozpadl, rozbil na malé kousíčky, srdce mi bilo jako na poplach, byla jsem celá vyděšená, zraněná a strašně osamělá. Jak mi to mohl udělat?", říká o svých pocitech pětatřicetiletá kosmetička Romana. Ona si cestu z pekla, které se jmenuje nevěra, vydláždila sama. Vy to budete mít lehčí, protože vám poradíme, co opravdu pomáhá.

Nejste v tom sama

Stále dokola se vám točí v hlavě tři myšlenky: Proč právě já? Jak mi to mohl udělat? Co teď bude? Můžeme vás uklidnit, podle průzkumů je v Česku nevěrných 64 % mužů a 42 % žen. Je proto téměř 50:50, že vás váš drahý začne podvádět. Podle psycholožky Laury Strouhalové jsou muži i ženy nevěrní z tisíců důvodů, které se dají shrnout do pěti nejčastějších. Podle ní mužskou nevěru spouští touha po změně sexuálního stereotypu, náhodný sex s neodolatelnou ženou, posílení vlastního sebevědomí (on na to přece má!), pomsta partnerce, která ho dlouhodobě zlobí, a nakonec i to, že ho sexuálně nepřitahujete či neuspokojujete. Našli jste ten jeho důvod a přesto vás to neuklidnilo? Není divu. Dokud se bolest otupí, ještě chvíli to potrvá.

Někdy probrečím i celé dny
Autor: SHUTTERSTOCK.COM
Jsem normální?

Jasně, že jste. Přestože pláčete na každém kroku, nejste schopná vstát z postele, v jedné minutě se potíte a vzápětí vámi lomcuje zimnice, chvíli jste odhodlaná postavit se na nohy a hned jste úplně zničená, je to v pořádku. Psycholožka to hodnotí jako zcela normální důsledek psychického šoku, který je spojen s informací o existenci nevěry. Jde o příliš velkou zátěž a organismus na ni reaguje řadou tělesných a citových projevů. Nevyčítejte si, že s největší pravděpodobností nemáte chuť nic dělat, nebo se cítíte opuštěná, možná jste i agresivní a vulgární, či naopak, totálně na kolenou ... Emoce létají jako na visuté hrazdě a vystřelují jako ohňostroj. I když je to nepříjemné, váš organismus se tak vlastně vybičuje na maximální míru a připravuje útok.

První pomoc

Fázi nekonečné bolesti či beznaděje je třeba přežít. Abyste nedorazila již tak narušený vztah úplně a prošla temnotou co nejrychleji, dodržujte tato důležitá pravidla:

1. Jen žádnou paniku

Někdy je lepší nechat ho odejít.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

To se snadno řekne, těžko udělá. Pokud mu v záchvatu zlosti sbalíte kufry a pošlete ho k vodě, je to, jako byste už podepisovali rozvodové papíry. Snažte se zhluboka dýchat, ale určitě nedělejte unáhlené závěry.

2. Nepátrejte!
Nechtějte vědět podrobnosti. Muž, psycholog Petr Šmolka, považuje za nejvhodnější reakci tuto: "Je mi to líto, když budeš chtít odejít, bránit ti nemůžu. Ale byla bych ráda, kdyby to tak nedopadlo. Když budeš vědět, co vlastně chceš, tak mi to řekni. Do té doby buď raději ticho."

3. Netrestejte ho
Pokud si myslíte, že ho vytrestáte, když mu přestanete žehlit košile nebo vařit, jste na omylu. Taktika oko za oko je neúčinná. Jen roztočí kolotoč naschválů. Začarovaný kruh vás může dovést k definitivnímu rozchodu.

4. Neseďte doma
V takovém stavu se vám určitě nikam nechce, ale jít do společnosti, oprášit své koníčky je to nejlepší, co můžete udělat. Samozřejmě, že se nebudete skvěle bavit, ale i tak je to lepší, než sedět doma.

5. Kašlete na předsudky
Snad nejčastější zásada, která komplikuje zvládnutí nevěry, je předsudek, že s nevěrníky se zkrátka nespí. Proč ne? Pokud máte chuť, intimní soužití se nezakazuje. Pokud se vám z toho zvedá žaludek a partnera nesnesete ani na vzdálenost 10 metrů, do ničeho se nenuťte.

Pohodu v lázních si nejlépe užijete s kamarádkami.
Autor: profimedia.cz
6. Odměňte se
Kupte si knihu, jděte do kina, změňte účes, oblečení, vyražte do lázní. Nespasí vás to, ale udělá vám to radost.

7. Domluvte se
Pokud chcete na vztahu dále pracovat a zachránit ho, domluvte si pravidla. Řekněte si, co od něj očekáváte a co naopak nechcete, a jaké jsou vaše představy o soužití.

8. Sepište si pro a proti
Nepředstavujte si, co, kde a jak váš nevěrný partner dělal. Místo toho popřemýšlejte, zda váš vztah stojí za záchranu. Napište si, co vám vadí, kdy vám s ním bylo dobře a proč s ním chcete zůstat. Pokud si na takový rozbor netroufáte sama, zapojte do toho psychologa nebo terapeuta.

Autor: lesk.sk, lena