Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Jak to cítí maminky: Moje dcera je single

Matku může dcery samostatnost trápit.
11. října 2011 | 06:00

Život "singles" možná trápí víc jejich rodiče než je samotné. "Dcera je pořád svobodná, není nějaká divná?" ptá se generace, která měla svatbu a první děti už v raných dvaceti letech. Jak to cítí maminky single žen?

Ptáme se maminek dvou single žen:

1. Jak moc vás trápí/netrápí fakt, že vaše dcera je delší dobu bez partnera, ačkoli má čas na vdávání, děti a tak dále?
2. Proč si myslíte, že to tak je?
3. Myslíte si, že je dcera šťastná?
4. Co byste řekla, kdybyste měla srovnat život svůj a svých (dětí) z pohledu partnerských vztahů?

Jana (60)

1. Trápí mě to, protože být sama chce odvahu, a nevím, kolik té odvahy moje dcera bude dál mít. Dítě a partner nabízejí ženě určité naplnění, ale když to mé dceři nevyjde, nebudu to považovat za katastrofu.

2. U žen se teď hodnotí víc jejich společenský úspěch a méně to, jestli jsou už pod čepcem. Mnohé z nich si ale neuvědomují, že když si vzpomenou, že budou rodit v 35 nebo ve 40, nemusí se to povést. Jsou pak zoufalé, chtějí dítě za každou cenu, ale myslím, že když to tak dlouho odkládaly, neměly by na tom najednou tolik lpět – měly se rozmyslet dřív.

3. Myslím, že moc ne. Mužskou oporu, sdílení, nenahradí dámské dýchánky. Ale když se tohle období překoná, objeví se jiné hodnoty.

4. Ženy teď nechodí do vztahů, ve kterých nejsou úplně spokojené, a zároveň snadno jako ekonomicky silné opouštějí manželství. Nad vztahy se více spekuluje, my jsme se moc dlouho nerozmýšlely, hned se vdávaly. Rychle jsme měly děti a ve 35 jsme začínaly pořádně žít. Teď je to naopak a moc tomu nefandím. Spousta manželství mých vrstevníků vydržela, protože to bylo pro ženu ekonomicky výhodnější, ale nakonec třeba překonali krizi a vztah se naplnil – to se dnes moc neděje.

Petra (56)

1. Je to její život a nechci ji do něčeho tlačit. Mě moje mamá nutila do sňatku, vdávala jsem se ve dvaceti a půl letech a nebyla to zrovna životní výhra. Dcera mi sama říká, že až bude ten správný čas, přijde to. I druhá dcera se vdávala až déle po třicítce, dlouho cestovala, byla v Americe, kde potkala svého muže, teď je vdaná a má dítě.

2. Mladé ženy mají úplně jiné možnosti. Vůbec se nemusí ve dvaceti vdát a být zavřené doma, stát u plotny a prát ponožky. Mám z toho radost a přeju jim to!

3. Doufám, že je spokojená. Někdy si říkám, že ji samota trápí, protože někdy bývá pěkně protivná. Moc jí fandím, aby našla vhodného partnera, a radím jí, aby netrávila tolik času v práci, protože život moc rychle utíká.

4. Líbí se mi emancipace. Dneska i muži pomáhají doma, přinejmenším to po nich jejich partnerky vyžadují.

Příběh svobodně ženy: Jsem bez chlapa a je mi dobře - čtěte: ZDE>>

Žijete single? Podělte se o svůj názor, či příběh na: bleskprozeny@ringieraxelspringer.cz, či na Facebooku.

Autor: Olga Poucheová, Kbak